Kun to av ti som ble utredet for ME hadde ME

Nesten halvparten av pasientene som ble utredet for CFS/ME ved Haukeland universitetssykehus ble diagnostisert med en psykisk lidelse, ifølge en norsk studie.

Publisert Sist oppdatert

Resultatene kommer fram i en ny retrospektiv studie som forskere ved Haukeland universitetssykehus har gjennomført, skriver Dagens Medisin.

Studien omfatter diagnoser og funn fra undersøkelser av 365 pasienter som ble henvist for utredning ved Nevrologisk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus. Alle ble utredet for mulig CFS/ME.13,2 prosent av alle de henviste fikk diagnosen CFS/ME, mens ytterligere 4,9 prosent fikk diagnosen postinfeksiøs utmattelse. Noen fikk diagnosen utbrenthet.

Nesten halvparten, 46,3 prosent, fikk diagnostisert en psykisk lidelse som angst eller depresjon, atferdsforstyrrelse eller personlighetsforstyrrelse. Hos to pasienter ble det avdekket alvorlig somatisk sykdom.

- Sliter med mye

Førsteforfatter er Ole Bjørn Tysnes, UiB-professor og avdelingssjef ved Nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus. Studien førte til at Haukeland la om praksisen.

– Er det noe vi ser, så er det at mange som henvises til utredning for ME har mye de sliter med, og hvor årsakene til fatigue er noe annet enn ME, sier Tysnes til Dagens Medisin.
– Nå gjør vi EEG, ortostatisk blodtrykksmåling og spinalfunksjon bare på utvalgte pasienter, fordi sannsynligheten for å finne noe er svært liten. Mange fikk også plagsom hodepine etter spinalpunksjon.

- Fastlegen viktig

Ole Bjørn Tysnes understreker også viktigheten av grundig somatisk og psykiatrisk utredning hos fastlegen før pasienter henvises til spesialisthelsetjenesten. Han mener det må skje et paradigmeskifte på dette området.

– Det er utrolig viktig å snu dette til noe positivt – at mindre enn 20 prosent av dem som henvises til ME-utredning faktisk har ME. Det verste må jo være å få en ME-diagnose, og det må være bedre å få svar om at de er utbrent, har hatt en angsttilstand eller opplever en depresjon. Dette er jo tilstander som åpenbart kan ha god prognose, sier Tysnes til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS