Kompresjon det viktigste ved kronisk ødem
Kompresjon er det viktigste elementet i behandlingen av kronisk ødem i underekstremitetene, ifølge nye kliniske retningslinjer i Danmark.
Det er den danske Sundhedsstyrelsen som har utarbeidet de nye retningslinjene, som gjelder pasienter over 65 år. Her blir det slått fast at kompresjon er den viktigste delen av behandlingen, og at det bare i spesielle tilfeller skal gis vanndrivende medisiner. I tillegg gis det en svak anbefaling om å supplere behandlingen med øvelser og fysisk aktivitet, skriver fysio.dk.
Lav evidens
Cand. scient. i fysioterapi, Stina Bie Kjær, var eneste fysioterapeut i arbeidsgruppen som utarbeidet retningslinjene. Hun utdyper innholdet i anbefalingene i en artikkel på nettstedet til forbundet Danske Fysioterapeuter (DF), fysio.dk.
Ifølge Kjær er dette fagområdet generelt preget av få studier med lav evidens, og svake anbefalinger basert på nasjonal og internasjonal konsensus.
Bandasjer og strømper
- Det er viktig å påpeke at det skal behandles med kompresjonsbandasjer til ødemet er redusert. Deretter skal det vedlikeholdes med velsittende kompresjonsstrømper. Dette er en viktig del av den komplekse lymfødembehandlingen som mange fysioterapeuter tilbyr disse pasientene, sier Stina Bie Kjær.
Hun sier videre at kompresjonsbandasjer og kompresjonsstrømper per i dag er den eneste behandlingsmetoden som har effekt for størstedelen av pasientgruppen.
Ikke evidens for trening
Ifølge de nye danske anbefalingene er det ikke god praksis å behandle med vanndrivende medikamenter, dersom indikasjonen utelukkende er kronisk ødem i underekstremitetene.
Fysio.dk skriver i artikkelen at selv om det ikke er evidens for at trening har effekt på ødem, gis det en svak anbefaling om å tilby pasientene fysisk trening i kombinasjon med kompresjonsbandasjering.