Nytt innen helse-Norge

Nye lover og regler innen helsesektoren trådte i kraft 1. januar.

Publisert

Noen av de nye reglene er også mer eller mindre fysioterapirelevant. Under følger noen punkter. 

Dobbelt så dyrt ikke å møte opp

Det blir dyrere å utebli fra avtalt time på poliklinikk fra 1. januar. Gebyret for ikke å møte opp økes fra 320 til 640 kroner.

Regjeringen begrunner endringen i at over 200 000 nordmenn dropper å møte opp til avtalte konsultasjoner hvert år, noe som både gir lengre ventetider for andre pasienter og økte utgifter for sykehusene.

Nye lover om pasientjournal og helseregistre

Ved nyttår iverksettes to nye lover som regulerer utveksling av informasjon om pasienter. Den nye pasientjournalloven skal sørge for at informasjonen om hver enkelt pasient skal være lett tilgjengelig, uavhengig av hvor pasienten har fått helsehjelp tidligere og uansett hvordan helsetjenesten er organisert. En forskrift til loven fastslår at helsepersonell kan hente informasjon om pasienter elektronisk på tvers av virksomheter, gitt at dette er relevant for behandlingen.

Den nye helseregisterloven regulerer helseregistre som brukes til statistikk, forskning, helseanalyser, beredskap og så videre. Loven viderefører i stor grad den gjeldende praksisen, men innfører nye bestemmelser som blant annet skal gjøre det lettere å bruke slike opplysninger til forbedring av helsetjenesten.

Rett til personlig assistent

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) blir en rettighet for personer under 67 år med stort og langvarig behov for praktisk hjelp. Retten innebærer at brukeren selv, innenfor gitte rammer, kan bestemme hva assistenten skal gjøre, og til hvilke tider.

Hensikten med å rettighetsfeste ordningen er ifølge Helse- og omsorgsdepartementet å sikre at brukeren får et mest mulig aktivt og uavhengig liv.

Kilde: Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS