Verdens beste maratonløper: løping er såre enkelt
-Det handler om å løpe mye og lytte til kroppen, ingenting annet. Verdensrekordholder på maraton, Wilson Kipsang, bør vite hva han snakker om.
I torsdagens utgave av Dagens Næringsliv (DNaktiv) forteller 32-åringen om oppveksten, og om hva han tror gjør kenyanske løpere så gode.
Han reiser verden rundt og løper maraton eller blir betalt for å vise seg og starte et løp. Han får spørsmål fra mange, om hva som er hemmeligheten i treningsarbeidet hans.
Trening - og litt fysiologi
– Man bør være interessert i trening og litt fysiologi for å forstå hvordan kroppen fungerer. Ikke vær for aggressiv, god form er et resultat av hvor smart du er, ikke hvor mye du trener, sier han til DNs løpende journalist.
Selv er Kipsang tilhenger av å skille mellom hardt og rolig, og lytte til kroppen fremfor klokka. Er han ute på rolig tur, så løper han på lav intensitet hele veien. Men dette gjør han for lettere å kunne absorbere hard trening, som det er nok av i løpet av en uke. Han kan blant annet skilte med verdensrekorden på distansen: 2.03.23 fra i fjor, samt olympisk gull og seier fra mange av verdens største maratonløp.
Til sammenligning er norsk årsbeste på maraton så langt i 2014 to timer og 19 minutter.
-Alle kan bli gode
Abraham Kapsis, en annen god kenyansk løper, mener alle kan bli gode.
-Bare løp, så blir du god. Tre ganger om dagen. Løp og løp. Det er oppskriften!
Selvsagt finnes det her en viss risiko for å bli skadet, spesielt for nybegynnere. Les hva Ben Clarsen, fysioterapeut og forsker ved Senter for idrettsskadeforskning mener om dette i Aftenbladet.
Gode forutsetninger?
Så kan vi nordboere fortsette å prøve. Og ikke tenke så mye på at kenyanske løpere gjerne er født på 2000-2500 meters høyde over havet, at de har både lengre, tynnere og lettere legger enn de fleste av oss, samt at løpingen faktisk kan redde dem fra et liv i fattigdom.
En annen ting som er verdt å tenke på, er at kenyanerne knapt vet hva pulsbelte, GPS-klokke, kurs i løpeteknikk og kompresjonstøy er.
De bare løper.
Les reportasjen om Kipsang og kalenjin-folket i Kenya,«kondisjonens mestere», i torsdagens DNaktiv og DN+. Her kommer også Wilson Kipsang med treningstips til deg som vil bli en enda bedre løper.