– En sovepute for livsstilsendring
De som deltar i screening for tarmkreft legger i mindre grad enn ikke-screenede om livsstilen til det bedre, ifølge forskerne bak en ny norsk studie.
Forskerne mener at screening kan være en sovepute for livsstilsendring. Studien viser at folk som har deltatt i screening for tarmkreft har signifikant mindre gunstig endring i livsstil enn dem som ikke har vært invitert til screening. Forskerne har sett på endringer i livsstil i løpet av 11 år hos screenede og hos dem som ikke bli invitert til screening, skriver Dagens Medisin.
Studien er publisert i tidsskriftet Gut.
Perioden 2001 - 2012
– Vi fant at livsstil generelt endret seg mot det bedre fra 2001 til 2012. Andelen som oppfylte helsemyndighetenes anbefalinger om ikke å røyke, å mosjonere daglig, å ha et sunt kosthold og normal kroppsvekt, hadde økt litt for både screenede og ikke-screenede. Men vi så at de gunstige endringene var mindre i screening-gruppen enn i kontrollgruppen. Screening kan være en sovepute for livsstilsendringer, sier førsteforfatter Paula Berstad til Dagens Medisin.
Hun er forsker ved Sykehuset Telemark og ved Kreftregisteret.
- Taler ikke mot screening
På spørsmål om resultatene deres taler mot screening, svarer Berstad nei.
- Det er absolutt ikke noe som taler mot screening. Men det kan tenkes at vi må undersøke bedre hvordan vi kan utføre screening og motivere deltakerne til å holde på gode vaner eller forbedre livsstilsvanene i stedet for å gi dem et «helsesertifikat» gjennom screening.
Metode
Screeningmetoden som ble brukt i den såkalte NORCAPP-studien, var fleksibel sigmoidoskopi, som er kikkertundersøkelse av nedre del av tarmen.
Livsstil ble registrert i et kort spørreskjema som de i alt 5862 deltakerne i alderen 50-55 år fikk ved studiens start i 2001, i 2004 og etter 11 år i 2012. Nær tre av fire svarte på tilsendt spørreskjema i 2012.