Fysioterapeut Kristin Ruders bilde av lipødem falt ikke i god jord hos YouTube.

YouTube avbrøt webinar – mente lipødem-bilde var seksualisert

Midt under webinaret ble fysioterapeut Kristin Ruder «tatt av lufta» av YouTube – de mente bildet hennes av lipødem var seksualisert innhold.

Det er flere tusen mennesker med lymfødem og lipødem i Norge. I juni samlet 150 personer seg foran dataskjermen. De skulle blant andre se fysioterapeut og spesialist i onkologi og lymfologi Kristin Ruder i Tønsberg informere om disse tilstandene. Webinaret i regi av Norsk lymfødem- og lipødemforbund gikk live på YouTube.

I forkant fortalte en kollega av Ruder om lymfødem og lipødem muntlig. Ruder er derimot vant til å undervise og holde foredrag med bilder innenfor dette fagområdet.

-Jeg hadde blant annet med et bilde av en kvinne med lipødem som sto i undertøy, for å vise hvordan tilstanden arter seg. Jeg kom bare til bilde nummer to, så gikk skjermen i svart, forteller hun.

Måtte spille inn uten annonsering

YouTube ble kontaktet, og svaret derfra lød:

«Vi tillater nakenhet dersom hovedformålet er pedagogisk, dokumentarisk, vitenskapelig eller kunstnerisk, og hvis innholdet ikke er unødvendig eksplisitt. Det er for eksempel tillatt å legge ut en dokumentar om brystkreft, men det er ikke tillatt å legge ut klipp fra den samme dokumentaren med seksuell tilfredsstillelse som formål.»

Slik så bildet Kristin Ruder brukte, ut. (Red anmerkn: bildet er noe beskåret i toppen)

Nils Höegh, som er redaktør av Lymfeposten og arrangerte webinaret, sier at de fikk støtteerklæringer fra lymfødemmiljøene i USA og flere andre land. Det ble likevel ingen retrett fra YouTube.

– Vi måtte gi opp å holde webinaret live. Vi endte med å spille det inn uten å annonsere det. Da viste fysioterapeuten samme bilde, uten at YouTube reagerte. Så delte vi lenken til sendingen i etterkant. Da omgikk vi øyensynlig monitoreringen - det virker som om YouTube er strengere på livesendinger, sier han.

Burde kunne markere for medisinsk innhold

Både Höegh og Ruder reagerer på at det ikke er mulig å angi på YouTube at det dreier seg om medisinsk innhold. Ruder mener at dette burde ha kunnet bli forhåndsgodkjent.

På spørsmål om forbundet ikke kunne valgt andre systemer, sier Höegh at de ønsket å bruke en kanal som var mest mulig åpen og enkel, uten innlogging. Årsaken er at de har en del eldre personer som ønsker å se webinaret.

Powered by Labrador CMS