Sunnhetsinteressen avtar

Etter ti års sammenhengende økning i pengebruken på helsekost og treningssentre, faller nå interessen.

Å holde seg i form er blitt en livsstil for mange, og noen ganger kan en få inntrykk av at hele Norge trener hyppig og spiser sunt. Nå slår illusjonen sprekker, skal vi tro Ipsos MMI. Undersøkelsen Norske Spisefakta viser nå at mosjons- og treningsiveren flater ut.

Vi har løpt ned treningssentrene

– Det har over lang tid vært en oppsiktsvekkende forbedring av vår oppfatning av helsen vår. Vi har valgt sunnere mat, vi har løpt ned treningssentrene, vi har lest innholdsfortegnelsene på maten vi kjøper, sier seniorkonsulent John Spilling i Ipsos MMI til Aftenposten.

Folk har siden begynnelsen av 2000-tallet stadig vurdert sin egen helse som bedre – og bedre. I samme periode har interessen for helseriktig kosthold steget tilsvarende.

Han mener det derfor er ganske oppsiktsvekkende å konstatere at interessen etter ti års sammenhengende økning nå har passert toppen.

-Treningstoppen er passert

Idrettsprofessor Jorunn Sundgot Borgen ved Norges idrettshøgskole kjenner seg godt igjen i undersøkelsen, og mener at vi trolig har sett treningstoppen.

– Heldigvis, sier hun og mener at treningen for mange har tatt fullstendig av.

Bloggere uten kompetanse

– Markedsføringen av trening har for ofte fokus på utseendet. Den lover fantastiske effekter og gir forventninger om urealistiske resultater. Markedsføringen, godt hjulpet av bloggere uten kompetanse, sier at det ikke lenger er nok å trene to-tre ganger i uka. Det aggressive fokuset på hvor viktig trening og spesielt kostholdsprodukter er for å fremstå som perfekt, tar motivasjonen fra mange unge, sier Borgen til Aftenposten.

Treningsiveren avtar, ifølge undersøkelsen. Frem til nå har stadig flere trent mer enn tidligere. Det har vært flere som trener 3–4 ganger i uken, flere har trent 1–2 ganger i uken og færre sier at de trener sjeldent eller aldri.

– Nå ser vi at alt forskyver seg. Det ser ut som om de som aller sist kom seg opp av sofaen og trente kanskje bitte litt, de faller ifra igjen. De som trente mye, trener litt mindre, sier Spilling til Aftenposten.

Birken og Oslo maraton

Han mener dette kanskje kan settes i sammenheng med utfordringene konkurransen Birken har hatt de siste årene, med færre deltakere. Under årets Oslo Maraton var det rekordmange som aldri hentet startnummeret sitt.

Les mer i Aftenposten.

Powered by Labrador CMS