-Planen nå er at ti SATS-sentre får fysioterapeut, med én per senter i starten, sier manuellterapeut Vegard Ølstørn i SATS. (Foto: SATS)
Påvirket av korona - SATS ansetter færre fysioterapeuter
SATS nedskalerer satsningen sin på fysioterapi fra å skulle ansette 30 fysioterapeuter, til 10. Årsaken er korona.
-Vi fortsetter å satse på fysioterapi på sentrene våre, men av naturlige årsaker har vi nå besluttet å endre utbyggingstakten fra planen som var lagt før korona, sier Vegard Ølstørn. Manuellterapeuten har ledet arbeidet med SATS’ nye satsning i Norden.
Planen er at ti sentre får fysioterapeut, med én per senter i starten. Deretter sier han at de vil ansette flere fysioterapeuter etterhvert som behovet for tjenesten øker.
Ølstørn fortalte i januar at SATS ville tilby behandling og hjelp når folk sliter med å bevege seg på grunn av smerter, plager og skader. Målet var å få folk i aktivitet igjen eller holde folk i aktivitet på tross av skader og plager. Planen var da å hyre inn 30 fysioterapeuter i løpet av året, og at det var en tjeneste de skulle tilby i alle SATS sine regioner på sikt.
Lang periode som permitterte
Før koronaen stengte treningssentrene, hadde fysioterapeuter ved tre sentre startet arbeidet i en fast ansettelse med en ikke så stor garantilønn, og betaling per pasient de behandlet.
-Disse fikk en lang periode som permitterte, siden treningssentrene var stengt i nesten to måneder lenger enn fysioterapiklinikkene. Det var litt ulikt om fysioterapeutene hadde fått opparbeidet seg et stort pasientgrunnlag eller ikke på det tidspunktet, og det påvirket hvor mye de kunne få av dagpenger. Vi besluttet å ikke åpne bare for én tjeneste for at fysioterapeutene skulle få jobbet, til det var ikke tjenesten nok utbygget på tidspunktet, forteller Ølstørn.
Til høsten er planen at de til sammen ti fysioterapeutene skal inn på sentre i Sandnes, Skien, Oslo og Bergen.
Treningssentre sliter
Også i andre deler av treningsbransjen kan fysioterapeuter merke konsekvenser av koronaen. Enkelte jobber som personlige trenere i ulike treningssenterkjeder.
Nylig skrev Aftenposten at en del treningssenterkjeder, særlig de små og mellomstore, sliter med at medlemstallene er lavere enn før korona.
Virke Trening oppgir at disse har hatt en nedgang på 21 prosent i medlemsmassen. To av tre aktører sier at de ikke klarer å drive lønnsomt på grunn av smitteverntiltakene. Flere vurderer oppsigelser.
Ølstørn sier at han ikke er bekymret for SATS sin del.
Gjorde studie
Over 3700 medlemmer på treningssentre i Oslo deltok nylig i en studie utført av to professorer på Universitetet i Oslo, for å se på hvordan det gikk når folk trente under smitteverntiltak i treningsstudioer. I studien var det bare én person som testet positivt for covid-19. Vedkommende skal ha blitt smittet på arbeidsplassen, skriver Aftenposten.