Uenige om detaljnivå i bransjestandarden
Mens fysioterapeut Ragnhild Karlsen er glad bransjestandarden om smittevern ikke er mer detaljert, ville Roar Robinson hatt mer om de spesifikke utfordringene som fysioterapeuter får.
Søndag kveld kom bransjestandarden om smittevern som fysioterapeuter skulle forholde seg til da de åpnet klinikker og institutter mandag. Blant fysioterapeuter er det ulike meninger om den burde gitt flere avklaringer på detaljnivå.
Idrettsfysioterapeut Ragnhild Karlsen er glad den ikke er mer detaljert.
-Jeg likte standarden, den var slik jeg ønsket den skulle bli. Vi er autorisert helsepersonell og skal gjøre gode faglige vurderinger. Jeg tenker at dette er ikke noe Folkehelseinstituttet skal detaljstyre, vi fysioterapeuter må kunne gjøre individuelle vurderinger etter behov, sier hun. Karlsen jobber på Kongsberg Medisinske Treningssenter, som har vært med i forskningsprogrammet FYSIOPRIM.
-Mer tonet ned enn forventet
Manuellterapeut Roar Robinson ved Hans & Olaf Fysioterapi er overrasket over at bransjestandarden var mer tonet ned enn han hadde trodd på forhånd. Han hadde blant annet forventet at den gikk nærmere inn på bruk av munnbind, siden dette hadde vært en diskusjon i forkant.
-Men da tolker jeg dette som et godt tegn, at myndighetene tenker at befolkningen tåler dette, sier han.
Manuellterapeuten mener at standarden burde sagt mer om de spesifikke utfordringene som fysioterapeuter får.
- Jeg ønsker meg tydeligere retningslinjer i forhold til hvor nærme vi kan være pasienter, spesielt hvor nære vi kan være ansiktet til pasientene. Jeg ønsker også bedre retningslinjer rundt pasienter med større behov for vern, sier han.
Robinson forklarer at på deres institutt bruker de munnbind, og snakker så lite som mulig med pasienten når de er nærmere ansiktet enn én meter.
Han ser samtidig at detaljerte retningslinjer kan komme i veien for individuelle vurderinger.
-Det kan være et minus å ha absolutte grenser. Selv om risikoen for å bli alvorlig syk av korona øker med alderen, er det for eksempel stor forskjell på fysisk form og helse blant personer over 65 år, sier han.
Bør være selektive
Både Karlsen og Robinson tenker at det blir viktig å ha god dialog med pasientene framover. Pasientene må få komme med sine vurderinger av behovet for behandling, samtidig som fysioterapeuten må gjøre sine vurderinger av nytte av behandling opp mot risikofaktorer.
-Jeg fikk blant annet henvendelse om en relativt ung hjerneslagpasient med funksjonsfall. Da må vi jo se helhetlig på det og vurdere ekstra smittevern. Det blir viktig å være i dialog med fastleger også i disse tider, mener Karlsen.
Hun tenker at fysioterapeuter får være selektive på hvem de tar inn, og de neste ukene avvente med å ta inn eldre og personer i risikogrupper. De nyopererte og andre pasienter det haster med, bør prioriteres. Fysioterapeutene kan evaluere dette etter som de ser hvordan utviklingen i koronasituasjonen blir. Ingen har fasiten på hva som er lurt å gjøre – det er ikke forsket nok per nå, understreker Karlsen.
Robinson mener at fysioterapeutene må ha en viss brems og høyere terskel for å ta pasienten til behandling, hvis pasienten har en underliggende diagnose.
-Om du har bransjestandarden i bunn, er det lov å tenke egne tanker og lov å være tilbakeholden. Tanken på å ikke smitte pasienter må være høyt oppe i bevisstheten i lang tid framover – det kommer til å ta tid før koronasituasjonen normaliseres, sier han.