Fysioterapeut Silje Aukrust får endelig møte pasienter på Godthaab Helse og Rehabilitering igjen. Fortsatt er flere kolleger permittert. (Foto: privat)
Fysioterapeut Silje Aukrust får endelig møte pasienter på Godthaab Helse og Rehabilitering igjen. Fortsatt er flere kolleger permittert. (Foto: privat)

Halvparten av fysioterapeutene tilbake på Godthaab

Godthaab Helse og Rehabilitering er i gang igjen med behandlingene. Men fortsatt er halvparten av fysioterapeutene permittert.

Publisert

Over 700 ansatte i private rehabiliteringsinstitusjoner i Helse Sør-Øst har vært permittert, ifølge Dagens Medisin. Sykehusene bremset kraftig opp på operasjoner under koronakrisen, og dermed ble mye av pasientgrunnlaget til rehabiliteringsinstitusjoner borte. Blant de to som måtte stenge dørene helt, var Godthaab Helse og Rehabilitering, hvor flertallet av pasienter kommer direkte fra sykehus. Dermed ble åtte fysioterapeuter permittert.

–Fra midten av mai kom halvparten av fysioterapeutene tilbake i jobb. Vi får henvisninger igjen, men det er fortsatt ikke på normalt nivå. Derfor er de andre fortsatt permittert, sier fysioterapeut og tillitsvalgt Silje Aukrust.

Ikke dagpasienter

En utfordring for Godthaab har vært at de har hatt både døgnpasienter og dagpasienter.

- Det har til nå vært besøksforbud på institusjoner. Døgnpasienter og dagpasienter ville ha måttet bruke utstyret i samme lokaler da vi åpnet igjen, og derfor har vi til nå ikke tatt inn dagpasienter. Nå jobber vi med smitteverntiltak for å kunne åpne tilbudet til dagpasienter igjen, forteller Aukrust.

Fysioterapeuten sier at de flere ganger har vært i kontakt med dagpasientene, og at mange forteller om redusert funksjonsnivå og mer smerter. Det er trist å høre, sier hun.

- Vi ser også at pasientene vi får inn fra sykehusene nå, har dårligere funksjonsnivå enn det de pleier å ligge på. Mange har for eksempel høy fallrisiko. Vi merker at flere ikke har fått den behandlingen de hadde hatt behov for på grunn av koronakrisen. De bruker lenger tid på å hente seg inn når de har manglet støtte og vært inaktive før operasjonen, forteller Aukrust.

Mange permitterte

22 av de 29 institusjonene som Helse Sør-Øst har avtale med, har måttet ty til permitteringer mellom mars og mai, ifølge Dagens Medisin.

Aukrust var permittert i fem uker. Hun sier at det var tøft å gå hjemme og lure på om hun kom til å ha en jobb å komme tilbake til på grunn av de økonomiske utfordringene for institusjonen.

- Vi har bygget opp et godt fagmiljø over lang tid, og det er synd om denne situasjonen fører til at de som fortsatt er permittert er nødt til å se seg om etter andre jobber, sier hun.