Kan åpne 20. april - tviler på om de kan drive som før
Mandag 20. april kan fysioterapeuter med og uten driftstilskudd åpne klinikkene igjen. – Vi kan neppe drive som før koronakrisen, sier to av fysioterapeutene vi har snakket med.
- Det er fint å komme tilbake i jobb, men jeg tviler på at vi kan drive som tidligere. Jeg tror det blir helt annerledes over lang tid, og det vil neppe være full drift før på lenge.
Det sier fysioterapeut og daglig leder Inger Marie Hessen ved Gjerdrum Fysioterapi og trening. Hun får støtte av spesialist i nevrologisk fysioterapi, Morten Hagenes ved Oppsalklinikken i Oslo.
I går – tirsdag 7. april – bestemte regjeringen at fysioterapeuter kan åpne igjen fra 20. april, men at forutsetningen er at det utarbeides en bransjestandard for behandling. Folkehelseinstituttet har fått ansvaret med å utarbeide en slik standard.
Må vi bruke smittevernutstyr?
- Jeg er særdeles spent på hva som kreves av oss, når vi skal åpne igjen. Må vi for eksempel ha fullt smittevernutstyr når vi behandler? Det vil by på utfordringer, slik jeg ser det. Jeg er vanligvis tett på pasientene mine, sier Hessen.
Hun frykter at hun med det vil miste den tette kontakten hun trenger for å gjøre en god nok jobb. Samtidig innser hun at det muligens må til, og at det er noe hun må venne seg til.
Er det nok smittevernutstyr?
Hagenes er også spent på om det blir krav om bruk av smittevernutstyr. Oppsalklinikken har vært i dialog med bydelen, og har fått vite at det er mangel på smittevernutstyr.
- Hvis det kreves at vi skal bruke smittevern – noe jeg mener vi bør – må det sikres at det blir nok utstyr. Per nå er det en mangelvare, sier Hagenes.
Vil bruke mer tid på hver pasient
Han og Hessen tviler på at de vil kunne behandle like mange pasienter hver dag, som de normalt gjør. Hessen har 14-15 pasienter daglig, mens Hagenes – som jobber med avanserte nevrologiske pasienter og har tidkrevende behandlinger – har 7-8 pasienter daglig.
- Det blir neppe situasjonen når vi åpner igjen. Det vil ta mye tid bare å ta av og på smittevernutstyr samt vaske grundig etter hver pasient, sier Hagenes.
- Vi er fire fysioterapeuter ved vår klinikk. Med nye smittevernregler – som jeg antar også vil inneholde krav om avstand mellom pasienter – må vi ta hensyn til hverandre. Vi kan for eksempel ikke være for tett med pasienter i treningsrommet, sier Hessen.
Mange ubesvarte spørsmål
Hagenes er også spent på om det blir restriksjoner i forhold til hvilke type pasienter de får lov å behandle. Vil for eksempel pasienter som er i risikogruppen bli avvist?
Han er også usikker på om han selv – som har astma og dermed er i risikogruppen – kan si ja til å behandle pasienter nå. Og hva med kolleger som er godt over 60 år, og dermed er i risikogruppen som følge av alder?
- Per nå har vi mange ubesvarte spørsmål, naturlig nok. Det blir derfor spennende å se hva bransjestandarden vil inneholde, sier de to.
Divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet lover at bransjestandarden kommer på plass i god tid før klinikkene kan åpne.
- Helsedirektoratet har nå startet opp arbeidet med råd og veiledning til virksomheter som kan åpne opp igjen i tiden etter påske. Vi skal ha på plass dette slik at virksomhetene som kan åpne får anledning til å sette seg inn i veiledningen før åpning, skriver han i en e-post til Fysioterapeuten.
Trenger fortsatt økonomisk kompensasjon
Hagenes og Hessen mener det fortsatt vil være behov for økonomisk kompensasjon, selv etter at klinikkene kan åpne igjen.
I går – tirsdag 7. april – ble kontantstøtten for blant annet fysioterapeuter godkjent av Stortinget.