Frykter konkurs som følge av korona-stans
I åtte år har Ferry Wagenvoort drevet eget fysioterapiinstitutt uten driftstilskudd. Han tror han kan overleve i to måneder med korona-stans.
I 2012 startet Ferry Badet trening- og fysioterapi på Ringerike. Et institutt han driver alene. I samme bygg er det to fysioterapeuter til, treningssenter og bad.
- Jeg valgte å bli selvstendig næringsdrivende uten driftstilskudd etter å ha jobbet med avtale i flere år. Jeg ønsket å bygge opp noe selv, og har sakte men sikkert klart å få et godt levebrød av virksomheten min, sier Ferry Wagenvoort.
Helt til nå. Da koronaviruset slo til for fullt, og alle fysioterapeuter måtte stenge med umiddelbar virkning mandag 16. mars, ble det null i omsetning.
Faste utgifter stopper ikke opp
Samtidig må husleie og leasing av utstyr betales. Ferry har blant annet investert i ultralyd og trykkbølge-behandling. Apparater han leaser, og hvor leasingkostnader ruller uavhengig av stans i driften.
- Jeg har full forståelse for at vi måtte stenge. Men det er utvilsomt utfordrende for oss som er privatpraktiserende. Spesielt hvis situasjonen blir langvarig, sier Wagenvoort.
Lønn strekker ikke til
Han driver aksjeselskap og har permittert seg, men pengene fra NAV vil på ingen måte dekke både hans lønn og faste kostnader for bedriften. Dagpenger fra NAV er begrenset til 6 G – det vil si cirka 600.000 kroner per år.
- Jeg har gjort enkelte tiltak som å kontakte gårdeier i håp om utsettelse av husleien. I tillegg har jeg startet med telefonkonsultasjoner med mine pasienter. Det vil likevel ikke erstatte omsetningen min, sier Wagenvoort.
Avhengig av krisepakker
Han har en buffer som vil holde ham «i live» i cirka to måneder med stans. Etter det frykter han at han går konkurs, hvis ikke krisepakker fra myndighetene redder ham.
- Jeg har store forventninger til at Norsk Fysioterapeutforbund vil forhandle frem gode krisepakker for oss. Vi – som driver privat uten driftstilskudd – avlaster det offentlige helsevesenet betydelig. Hvis vi skal overleve, må vi få hjelp, sier Wagenvoort.
Barna har fått beskjed
Trebarns-faren har allerede gitt beskjed til barna at de må beregne å stramme inn. Enebolig, bil og to barn som fortsatt bor hjemme krever sitt.
Kona jobber også som fysioterapeut. Hun har driftstilskudd, og er dermed noe heldigere.
- Vi har tatt grep, også i forhold til familien. Vi har forklart ungene at det er tøffere tider for oss som familie. Samtidig fokuserer vi på at dette ikke er verdens ende, sier Wagenvoort.
Privatpraktiserende har hovedfokus
Forbundsleder Gerty Lund er også bekymret for privatpraktiserende fysioterapeuter. Spesielt de uten driftstilskudd.
- Det er hovedgrunnen til at vi har bedt om en ekstra krisepakke for nettopp denne gruppen av våre medlemmer. Både de som driver aksjeselskap – og de som driver enkeltpersonforetak – står høyt på vår prioriteringsliste. Vi jobber inn mot sentrale myndigheter for å begrense tapene mest mulig, sier Lund.
Dette er hovedpunkter i regjeringens krisepakke for selvstendig næringsdrivende
- Permitteringsreglene er endret, slik at du som arbeidsgiver må betale lønn i to dager til deg selv, hvis du permitterer deg. Permitterer du andre ansatte, må du også betale lønn for dem i to dager – mot 15 dager tidligere. Deretter får du og de andre arbeidstagerne dagpenger fra staten
- Dagpengene utgjør full lønn begrenset oppad til G6 som utgjør cirka 600.000 kroner i året
- Bedrifter som går med underskudd, kan tilbakeføre inntil 30 millioner kroner av underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år
- Eiere av bedrifter som går med underskudd, skal få utsatt betaling av formuesskatt
- Arbeidsgiveravgiften senkes med fire prosentpoeng i to måneder
Dette har NFF bedt Helse- og omsorgsdepartementet om
Norsk Fysioterapeutforbund trenger forsikringer fra regjeringen om at det kommer en kompensasjonsordning for våre selvstendig næringsdrivende medlemmer, også utover de kortsiktige tiltakspakkene som er kommet fra regjeringen.