Foto: Privat

Herfra organiserer Elisabeth over 30 fysioterapeuter

Fra dette kontoret sjonglerer konstituert seksjonsleder Elisabeth Bø hverdagen til over 30 fysioterapeuter på Ullevål og Aker sykehus. Tøffere start i en helt ny jobb kunne hun neppe ha fått.

Publisert Sist oppdatert

Spesialfysioterapeut PhD – og nå konstituert seksjonsleder ved medisinsk klinikk ved Oslo universitetssykehus – Elisabeth Bø - skulle egentlig begynne i sin nye jobb 1. april.

Korona-epidemien kastet henne hodestups inn i jobben mandag 23. mars og nå sørger hun og koordinator Peter Johnson samt enhetsleder på Aker Vibeke Ljungmann for at alle avdelingene som trenger det, har fysioterapeuter tilgjengelig til enhver tid.

- Ja, det har vært enn voldsom start, kan du trygt si. Heldigvis har jeg vært i systemet en stund, og kjenner fysioterapeutene og retningslinjene godt. Men det er selvsagt helt ekstraordinært nå, sier Elisabeth Bø.

Cirka 10 fysioterapeuter i full korona-turnus

Cirka 10 av fysioterapeutene er satt inn i behandlingen av Covid-19-pasientene så langt. Oslo Universitetssykehus har litt over 30 pasienter per nå. Enkelte av pasientene puster selv, men trenger lungefysioterapi. Pasienter i respirator trenger også hjelp fra spesialiserte fysioterapeuter.

- Fysioterapeuter har en viktig rolle i behandlingen av Covid-19-pasientene. De hjelper dem med å få opp slim, få kontroll på hosten, finne gode hvilestillinger samt mestre det vi kaller dyspné– eller tungpuste. Flere av pasientene blir helt utslitt av hoste og kommer på sykehus for å få hjelp, sier Bø.

Tett på pasientene

Noen av pasientene er vant til å få hjelp fra lungefysioterapeuter fra tidligere, fordi de har lungesykdommer fra før.

Andre har aldri hatt fysioterapi, og er uvant med behandlere som kommer så tett på dem som fysioterapeuter gjør.

- Når vi fysioterapeuter utøver lungefysioterapi jobber vi ofte tett på pasientene, og behandlingen tar tid, sier Bø.

Tøft også for lederen

44-åringen innrømmer at hun til tider er sliten. Hun har også pålagt seg selv strenge restriksjoner, og besøker blant annet ikke sine foreldre på henholdsvis 77 og 81 år. Hun har heller ikke gjester hjemme.

- Jeg bor alene, så det går helt greit når jeg har fri. Enn så lenge, har jeg dog ikke hatt mye fri, sier Bø.

Før hun igjen må tilbake til sine to dataskjermer og tavlen med informasjon og huskelister.

 

Powered by Labrador CMS