Kolspasienter rammes i Tromsø

I ni måneder har lungepasienter i Tromsø stått uten rehabiliteringstilbud.

Publisert

Ved årsskiftet la Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) ned rehabiliteringen på Elisabethsenteret. Lokalt ble 40 alvorlig syke og eldre kols- og lungesviktpasienter berørt.

Meningen var at kommunen skulle ta over en del av oppgavene, men fortsatt står gruppen uten et tilrettelagt tilbud.

Frykter akuttinnleggelser

Det kommer fram i en rapport utarbeidet av en arbeidsgruppe som var sammensatt av personell fra kommunen og universitetssykehuset. Teamets oppgave var å finne alternative løsninger. Det ble raskt konstatert at pasientene – uten et oppfølgingstilbud – lett ville bli storforbrukere av akuttinnleggelser.

Ifølge kommuneoverlege Trond Brattland er kols- og lungesviktpasienter en gruppe med et betydelig behov for jevnlig behandling og oppfølging. Brattland sier at det ikke er avsatt ekstra midler til denne pasientgruppen i budsjettet. Det betyr at det nye styret – Ap, SV og Rødt – må finne løsninger.

Ingen dialog

Avdelingsleder ved rehabiliteringstjenesten, Reidun Holm, satt i den nevnte arbeidsgruppen.

– Uten å ha kjennskap til saksgangen, opplevde vi plutselig at UNN bestemte seg for å legge ned tilbudet. Det skjedde uten å gå i dialog med kommunen. Derfor ble det svært vanskelig å steppe inn, sier Holm til avisen iTromsø.

Ingen konklusjon

Hun konkluderer med at det både trengs ressurser og kompetanse hvis kommunen skal erstatte UNN-rehabiliteringen. I tillegg må opplegget være fornuftig og medisinsk forsvarlig.

Holm understreker at pasientene har fått tilbud om individuell fysioterapi etter nedleggelsen, men hun vet ikke hva som skjer videre med saken.

– Det er ikke gjort noe for å videreføre tilbudet lungepasientene hadde på UNN. Hvis kommunen skal overta, må det settes sammen et tverrfaglig helseteam. Det er ikke bare snakk om fysioterapi, men et medisinsk, stort ansvar, avslutter Reidun Holm.

Les hele saken i iTromsø

Powered by Labrador CMS