Bare de dårligste får lungerehabilitering
- Tilbudet til KOLS-pasienter har blitt vesentlig dårligere etter at Samhandlingsreformen ble innført i 2012.
Det sier Bente Frisk, fysioterapeut og forsker ved Høgskolen i Bergen (HiB), i et intervju publisert på høgskolens nettsider.
- I Bergen får bare de dårligste KOLS-pasientene lungerehabilitering. Pasienter med moderat KOLS burde også få tilbudet, for det er de som har størst utbytte av det. KOLS-pasienter som gjennomfører lungerehabilitering har mer en dobbelt så stor sjanse for å drive med hard fysisk aktivitet etter ett år sammenlignet med dem som ikke deltar på rehabilitering, sier hun.
Kommunene har lite å tilby
Fra oppstart 1998 og fram til 2012 hadde Haukeland universitetssjukehus ansvar for lungerehabiliteringen i regionen. Nå er ansvaret for pasienter som er moderat rammet av KOLS overført til den kommunale helsetjenesten, mens de med alvorlig KOLS fortsatt får rehabilitering ved sykehuset.
– Problemet er at det ikke har skjedd noe i kommunene. De har verken kompetanse, folk eller noe konkret behandlingsopplegg å tilby. Etter innføring av Samhandlingsreformen har tilbudet til pasienter med moderat kols vært ikke-eksisterende i Bergen, og det er ikke holdbart, sier Bente Frisk.
Hun mener derfor at rehabiliteringen må effektiviseres, slik at man når ut til flere.
Konsultasjoner via internett?
– Tilbudet kan gjøres mindre omfattende, men likevel være effektfullt. Nyere forskning viser at telehelse og konsultasjoner via internett kan være en vei å gå. Dette er fortsatt i startgropen og videre forskning er nødvendig. Slike tiltak kan være særlig effektivt for folk som bor usentralt, sier Bente Frisk, som disputerte ved Universitetet i Bergen 26. mai.
Avhandlingen hadde tittelen “Exercise capacity and breathing pattern in patients with chronic obstructive pulmonary disease - Predictors and longitudinal changes.”
Disputasen ble også omtalt på fysioterapeuten.no.
Nasjonalt kolsråd
I Dagens Medisin i begynnelsen av juni, uttalte leder i Nasjonalt Kolsråd, Olav Kåre Refvem, at det nesten ikke finnes noe tilbud til KOLS-pasienter i norske kommuner.
- Man har ikke klart å bygge opp nok kompetanse. Rehabiliteringen som foregår i kommunene er gjerne tradisjonell og går på muskler og ledd. Personer med KOLS trenger en bred oppfølging, der både lege, fysioterapeuter og sykepleiere deltar. De kan også trenge hjelp fra ergoterapeuter, sosionomer og psykologer for å takle hverdagen, sa Refvem til Dagens Medisin.