- Økt blodgjennomstrømming demper smerter
Den smertedempende effekten av terapeutisk trening ved kneartrose skyldes økt blodgjennomstrømming i muskler og vev i og rundt kneet, ifølge en ny doktorgradsavhandling fra Københavns Universitet.
Avhandlingens tittel er «Vævsperfusion ved knæartrose - Implikationer for terapeutisk træning.»
Fysioterapeut Elisabeth Bandak er tilknyttet Parker-instituttet ved Frederiksberg Hospital og disputerer 21. juni. Hun har undersøkt hvordan terapeutisk trening påvirker gjennomstrømmingen av blod i vevet i og rundt kneleddet, skriver fysio.dk.
Har ikke visst hvorfor
Ifølge avhandlingen er det allerede kjent at terapeutisk trening har en smertedempende effekt på knesmerter, men man har ikke med sikkerhet visst hvorfor det er slik. Hovedkonklusjonen er at terapeutisk trening øker blodgjennomstrømmingen i muskulaturen rundt kneet, og at det er dette som demper smertene.
Men studien viste også at treningen har en uønsket effekt på synovit i den fremre delen av kneet hos pasienter med kneartrose, sammenlignet med en kontrollgruppe som ikke trente.
Tre studier
Fredsriksberg Hospital opplyser at doktorgradsprosjektet har hatt som formål å undersøke om det forekommer muskelbetennelse (inflammasjon) ved artrose i kne, undersøkt ved bruk av kontrastforsterket MR-scanning (magnet-scanning). I tillegg er sammenhengen mellom eventuell muskelbetennelse og smerter/symptomer ved artrose i kne undersøkt. Deretter ble det gjennomført en fysioterapeutisk treningsstudie for å belyse om trening reduserer muskelbetennelse hos personer med kneartrose.
Målet er å få en bedre forståelse av virkningsmekanismene i forbedring av smerte og funksjon ved artrose i kne, og dermed gjøre behandlingen for disse pasientene best mulig.