Ester Grenersen spiller Kjersti som er fysioterapeut og moren til Jo.
Ester Grenersen spiller Kjersti som er fysioterapeut og moren til Jo.

Spiller fysioterapeut i NRKs nye julekalender

I en av de sentrale rollene i NRKs nye julekalender får vi se en «fysioterapeut» som trives i jobben på et sykehjem.

Publisert Sist oppdatert

1. desember går NRK i gang med julekalenderen «Stjernestøv», som er den første egenproduserte julekalenderen siden «Snøfall» i 2016. Og denne gangen blir en «fysioterapeut» å se i en av hovedrollene på skjermen. Skuespiller Ester Grenersen spiller Kjersti, som er moren til hovedpersonen Jo. Hun jobber som fysioterapeut på et sykehjem, og trives i jobben sin.

-Vi fikk faktisk lov til å filme på et ekte sykehjem på Økern i Oslo. Vi måtte stanse opptakene i mars da korona kom, men fikk tatt opp tråden nå i oktober for å filme de siste scenene. Vi var på sykehjemmet i flere dager, forteller Grenersen.

Lærte av TV-klipp

"Fysioterapeuten" var ekstra fornøyd med den behagelige uniformen.
"Fysioterapeuten" var ekstra fornøyd med den behagelige uniformen.

Det er særlig oppfølgingen av én spesiell kvinnelig beboer på sykehjemmet som har vært sengeliggende lenge, som vies oppmerksomhet i julekalenderen. Den eldre kvinnen er en gjennomgangsfigur i serien. Grenersen er blant annet filmet mens hun gjør øvelser, og bøyer ledd og masserer for å bedre blodsirkulasjonen.

-Farmoren min hadde Parkinsons sykdom, og fikk fysioterapi mens hun bodde på sykehjem. Jeg hentet fram mye av det jeg observerte da. I tillegg så jeg på scener fra ulike TV-innslag, som NRK Dagsrevyen, hvor fysioterapeuter var i aksjon. Men jeg oppdaget jo at det var en overvekt av idrettsfysioterapi der, sier skuespilleren.

Hun sier hun håper hun har truffet godt med måten hun utførte øvelsene på og måten hun tok på pasienten på.

-Øvelsene ble jo gjort mer som et bakteppe for dialogen. Aller mest ble rollen min som fysioterapeut filmet som en omsorgsperson. Jeg tolker jo at fysioterapeuter er det i forlengelsen av yrkesutøvelsen sin, at kontakten med mennesker er viktig, sier Grenersen.

Hun kan røpe at den eldre kvinnen har en utrolig progresjon i serien.

Behagelig uniform

Ester Grenersen.
Ester Grenersen.

Rollefiguren Kjersti sliter i privatlivet sitt. Hun og barna har måttet flytte, og skal feire jul for første gang etter at familien har gått gjennom en skilsmisse. Grenersen mener at yrket som fysioterapeut passer godt for henne i den situasjonen.

-Jeg tror yrket hennes gir en konkret følelse av å være på plass i samfunnet, at hun gjør en forskjell. Hun har klare oppgaver å utføre. Det gir også ryggrad til karakteren, at hun er en hands-on-person som liker å få ting gjort og ta vare på folk.

Grenersen var også fornøyd med et annet punkt ved rollen.

-Fysioterapeutuniformen var det mest behagelige kostymet jeg har hatt. Det ga også en følelse av å være plassert som person.

Grenersen opplevde det som flott å spille fysioterapeut, og tenker det virker som et fint yrke.

-Det er helt klart et yrke jeg kunne anbefale folk som liker jobbe tett med mennesker, sier hun.