Vilde Føllesdal Tjønn (i midten med hendene på knærne) mens hun følger fotballjentene på Stabæk. Foto: Privat.

Slik hjelper fysioterapeut Vilde unge toppidrettsutøvere

16-åringer som starter på toppidrettsgymnas har helseplager ukentlig. Fysioterapeut Vilde Føllesdal Tjønn bremser skadeomfanget blant unge toppidrettsutøvere.

Publisert Sist oppdatert

Forleden skrev Fysioterapeuten om studien til Christine Holm Moseid, idrettslege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering ved Senter for idrettsskadeforskning. Studien viser blant annet at 43 prosent av 1. klassingene ved toppidrettsgymnas sliter med helseplager hver uke.

Les saken her

- Studien er aktuell og funnene er oppsiktsvekkende. De er derimot ikke overraskende da dette er scenario vi kjenner fra klinikken og den kliniske hverdagen. For meg er den naturlig nok spesielt interessant, fordi jeg jobber med 16 år gamle jenter som spiller fotball, sier fysioterapeut Vilde Føllesdal Tjønn.

To dager i uken jobber hun ved NTG fotball i Bærum. I tillegg jobber hun som fysioterapeut for damelaget til Stabæk og er også fysioterapeut for aldersbestemte landslag i fotball for 15-17 åringer.

- Overgangen mellom sommerferie og oppstart ved idrettslinje eller toppidrettsgymnas er viktig. Det er en periode hvor utøverne er mer sårbare for skader, fordi de kommer frett fra ferie og øker treningsmengden betraktelig. Det er derfor viktig at vi tilpasser og legger til rette for hver enkelt utøver så godt vi kan. Det har vi stort fokus på ved NTG Fotball, sier Føllesdal Tjønn.

Slik jobber Føllesdal Tjønn

Hun har vært tilknyttet NTG siden i fjor, og tok selv kontakt med skolen for å fortelle hva hun kunne bidra med.

I forhold til elevene jobber hun mest med å ivareta de som er skadet, samt sørge for at de har gode, alternative treningsopplegg. I tillegg bidrar hun med at utøveren holder motivasjonen oppe og ikke faller fra når utøveren er skadet.

- Ved at jeg er tilgjengelig på skolen, gjennomfører jeg undersøkelser hvis det oppstår skader eller plager hos elevene. På den måten får vi tidlig diagnostisert og tilrettelagt treningen. Ikke alle har tilgang til helsepersonell i sine respektive klubber, derfor er dette et fint tiltak, sier Føllesdal Tjønn.

Hun utarbeider rehabiliteringsplaner og treningsopplegg, veileder øvelser i styrkerommet eller Return to play på felt.

- I en perfekt verden burde jeg vært ansatt i full stilling, slik at jeg kunne jobbet enda tettere med trenerne og utøverne. Heldigvis er trenerne ved NTG dyktige, og vi har et godt samarbeid, sier Føllesdal Tjønn.

Hun mener blant annet trenerne er flinke til å kartlegge utøverne, og finne løsninger slik at totalbelastningen ikke blir for stor.

- Vi er kanskje spesielt heldige, fordi jeg også følger 16-åringene i Stabæk fotball. Mange av dem går på NTG. Jeg har god kommunikasjon med trenerne både i Stabæk og på NTG, slik at hver enkelt utøver får tilpasset treningen så langt det lar seg gjøre. Samtidig jobber vi med at utøverne selv tar ansvar. Men det er vanskelig. De ønsker å bli best mulig, og da er det lett for en 16 år gammel jente å velge trening fremfor hvile, sier Føllesdal Tjønn.

Ønsker fysioterapeut på heltid

Hovedtrener for fotball, Viggo Strømme ved NTG, ansatte Føllesdal Tjønn i 2019. Han er glad for å ha en fysioterapeut på laget to dager i uken, men skulle gjerne hatt henne der i større stilling.

Også han mener overgangen fra sommerferie til skole og trening, kan være tøff for mange utøvere. Samtidig jobber trenerne med å tilpasse overgangen slik at den blir så myk som mulig.

- Det er ingen tvil om at den totale belastningen for mange utøvere er en utfordring. Et typisk eksempel er at en 13 år gammel jente kan spille fem kamper i en turnering i helgen, for så å komme tilbake til full trening og skole mandag. Personlig mener jeg det holder med en kamp i uken, en hviledag og resten trening fra du er 13-14 år gammel, sier Strømme.

Han viser blant annet til at en så ung spiller løper opptil fire mil på kunstgress i løpet av én uke. I tillegg er fotball en krevende idrett som er tøff for hele kroppen. Gode sko, såler, mat og hvile er også essensielt for at utøveren skal holde seg skadefri.

- For å få gode systemer og modeller for en spiller, trenger vi tett dialog med ulike trenere. En spiller hos oss er gjerne på klubblag, kretslag og landslag i tillegg til trening på skolen. En fysioterapeut på teamet i tillegg, er bra. Når alle vi snakker sammen, har vi større sjans for å lykkes og utøveren mindre risiko for skader og helseplager, sier Strømme.

Powered by Labrador CMS