Manuellterapeut Kjartan Fersum og de andre fysioterapeutene på klinikken tok diskusjonen om munnbind på eget initiativ.

Her bruker fysioterapeutene munnbind hver dag

-Når vi må bruke munnbind på offentlig transport, var det logisk for oss å også bruke munnbind på klinikken, sier manuellterapeut Kjartan Fersum. Nylig fikk han beskjed om at en pasient var smittet av covid-19.

Publisert Sist oppdatert

På Helse i Centrum i Bergen ble fysioterapeutene enige da smittetrykket økte for to måneder siden, om at de burde bruke munnbind i pasientbehandlingen.

-Det var mye snakk om å bruke munnbind når man var sammen med andre enn kohorten sin og det var mindre enn én meter avstand. Vi fysioterapeuter ser jo mange utenfor kohorten og jobber tett på folk. I sykehus og helsevesen ellers har man rutiner på dette, men jeg opplever ikke at vi fysioterapeuter har hørt så mye fra kommuneoverlegen. Derfor tok vi diskusjonen på eget initiativ, sier Fersum.

Manuellterapeuten fikk nylig beskjed om at en pasient hadde testet positivt for covid-19. Han måtte teste seg og gå rett i karantene.

-Heldigvis var testen negativ. Jeg kan jo ikke vite om munnbindet utgjorde en forskjell, med denne pasienten gjorde jeg mest øvelser og var ikke i så nær kontakt. Men det er greit å ha rutinen på plass – blir en av fysioterapeutene smittet, vil hele klinikken havne i karantene, sier han.

Strammet inn

I forrige uke strammet myndighetene inn på koronatiltakene nasjonalt. Helseminister Bent Høie understreket på en pressekonferanse at smittetrykket hadde økt. I august var det 300 smittede i uka. I september hadde det økt til 700 i uka, mens det i oktober hadde vært 900 nye smittede i uka og økende tall.

Myndighetene ba lokale myndigheter der smittetallene er høyest, om å vurdere påbud om munnbind ved alle kollektivreiser, innendørs på offentlig sted som butikker og kjøpesentre der man ikke kan holde minst 1 meter avstand og på restauranter mens man beveger seg mellom bordene. Flere byer har allerede strammet inn på tiltakene.

Ikke dårligere kontakt

Fersum sier at det er blitt naturlig for ham å bruke munnbind, slik som det er blitt naturlig å sprite.

-Jeg føler ikke at jeg får dårligere kontakt med pasientene. Jeg forklarer hvorfor jeg har munnbindet på når pasienten kommer, at det er for å følge samme regler som på bussen. Noen kan lure på om fysioterapeuten har tegn på sykdom når de ser munnbindet, så det er greit å forklare. Flere pasienter tar selv på seg munnbind når de ser at vi bruker det.

Han sier at tidvis har det føltes mest naturlig å sitte uten munnbind under anamnesen, på grunn av kommunikasjon, ansiktsmimikk og at man da ofte sitter lengre unna pasienten. Men dette er jo også noe den enkelte terapeuten må vurdere selv, understreker han.

Manuellterapeuten har inntrykk av at flere fysioterapeuter har begynt å bruke munnbind.

-Jeg bruker det ikke fordi jeg er redd for å bli smittet, eller vil være ekstra forsiktig – det er for å være i tråd med de tiltakene man ellers gjør i samfunnet. Vi vet jo heller ikke hvor mye munnbindet har å si – jeg har ikke oppfattet at det har vært snakk om at fysioterapeuter er blitt smittet av pasientene på klinikkene, sier Fersum.

Powered by Labrador CMS