Placebobehandling minst like bra som fysioterapi

En gruppe forskere har sett på effekten av multimodal fysioterapi for hofteartrosepasienter, og sammenlignet med placebobehandling. Studiens resultater overrasker mange.

Publisert Sist oppdatert

En gruppe forskere har nylig studert effekten av et multimodal fysioterapi på utfallsmålene smerte og funksjon. Målgruppen er hofteartrosepasienter med relativt store smerter. Forskerne hevder det fra før er begrenset evidens for fysioterapi hos denne pasientgruppen.

Studien ble designet som en randomisert og placebokontrollert studie. Forsøkspersonene var 102 pasienter med hoftesmerter målt til 40 eller høyere på VAS skala (0-100). Artrosen måtte være bekreftet fra røntgenundersøkelse.

Lang oppfølging

49 pasienter mottok aktiv fysioterapi, mens 53 pasienter fikk placebobehandling. Alle pasientene mottok behandling i 12 uker, og en 24-ukers oppfølging, fra mai 2010 til februar 2013.

Pasientene deltok på ti behandlinger i løpet av perioden. Aktiv behandling bestod av undervisning, råd om aktivitet, manuellterapi (her definert som mobilisering, manipulasjon, massasje og passive tøyninger), veiledet trening, hjemmetrening og ganghjelpemiddel dersom det var behov for det. Treningen bestod i hovedsak av styrkeøvelser for hofteabduktorer og quadriceps, samt tøynings- og balanseøvelser. Placebobehandlingen bestod av inaktiv ultralyd og en placebo-gel. I de 24 oppfølgingsukene fortsatte den aktive gruppen med trening på egenhånd, mens placebogruppen påførte gel’en selv tre ganger per uke.

Studiens hovedutfallsmål var smerte (VAS skala), fysisk funksjon (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) i uke 13. Sekundærutfallsmål var de samme målene i uke 36, samt status på generell fysisk- og mental helse, og livskvalitet i uke 13 og 36.

Bedring for alle

Begge gruppene opplevde signifikant smertebedring fra baseline til uke 13, og placebogruppen kom best ut. Den samme trenden så man for funksjonsmålene.

Forfatterne konkluderer med at dette fysioterapitiltaket ikke hadde bedre effekt enn placebobehandling for denne gruppen hofteartrosepasienter med smerter >40 på en VAS skala. De stiller derfor spørsmål om fysioterapitiltakets verdi for pasientgruppen.  

Kan vi stole på studien?

Forskerne nevner flere mulige forklaringer på resultatene, men konkluderer med at dataene var tilfredsstillende med tanke på statistisk styrke. De hevder også at analysene indikerer svært liten sannsynlighet for at viktige effekter av fysioterapitiltaket ble utelatt. 

Referanse:
Kim L. Bennell, PhD; Thorlene Egerton, PhD; Joel Martin, BAppSc; J. Haxby Abbott, PhD; Ben Metcalf, BSci; Fiona McManus, BPhysio; Kevin Sims, PhD; Yong-Hao Pua, PhD; Tim V. Wrigley, MSc; Andrew Forbes, PhD; Catherine Smith, MSc (Applied Statistics); Anthony Harris, MSc; Rachelle Buchbinder, PhD. Effect of Physical Therapy on Pain and Function in Patients With Hip Osteoarthritis:  A Randomized Clinical Trial (2014). The Journal of the American Medical Association; 311(19): 1987-1997

Powered by Labrador CMS