Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus.
Fordypning i MUSSP, barn og eldre
Til høsten starter et nytt masterstudium i fysioterapi ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Der kan du begynne rett etter bachelorutdanningen, uten turnus og autorisasjon.
En av de tre fordypningene ved dette heltids masterstudiet er muskel- og skjelettskader, sykdommer og plager (MUSSP). De to andre fordypningene er fysioterapi for barn og fysioterapi for eldre – som knyttes opp til videreutdanninger som HiOA allerede har.
– Vi er svært fornøyde med å få MUSSP inn som egen fordypning på masternivå. Dette er et stort satsingsområde i samfunnet, blant annet i tilknytning til muskel- skjelett- tiåret, sier professor Margreth Grotle.
Sammen med leder ved Institutt for fysioterapi, Hege Bentzen, stiller hun til intervju med Fysioterapeuten for å fortelle om det nye masterstudiet – som det har tatt flere år å få på plass.
Fordeler og ulemper
– Hva er konsekvensene av å starte på et masterstudium i fysioterapi uten å ha praksis, turnustjeneste og autorisasjon?
– Dette er nytt for oss, og kan ha både fordeler og ulemper. Vi har erfaring med masterstudenter som har lang praksis fra klinikken. Det å omstille seg til et masterstudium kan være krevende for en del som har jobbet i klinikken i mange år.
Både Grotle og Bentzen mener at det likevel kan være en fordel å ha noe klinisk erfaring når man begynner på masterstudiet.
Smerte
– I planene ligger det også et eget smerteemne som er relevant for alle helsefaglige studenter. Det tar for seg håndtering av og nyere teorier om smertepasienter i et helsefaglig perspektiv. Vi vil vektlegge en bred forståelse av smerte i samsvar med nyere teorier og ny forskning, sier Grotle – og understreker at det kognitive bare er en del av det psykologiske perspektivet.
Ved HiOA vil det nå være mulig for fysioterapeuter å ta hele studieløpet – fra bachelor til master og doktorgrad. Et nytt doktorgradsstudium i helsevitenskap, med professor Astrid Bergland som faglig leder, ble startet opp i 2013.
Stram økonomi
- Fysioterapiutdanningen ved HiOA har i flere år hatt stram økonomi. Hvordan vil det på virke et nytt masterstudium i fysioterapi?
– Et nyttmasterstudium innebærer også økte inntekter, ikke bare større utgifter, sier Hege Bentzen, som tok over som leder ved Institutt for fysioterapi i fjor vår.
I november ble instituttet utfordret ved et omstridt vedtak i styret ved Fakultet for helsefag. Saken handlet om hvordan pengene fordeles til de enkelte instituttene. Fysioterapi ble plassert i laveste kategori (F), mens departementet plasserer fysioterapiutdanning i kategori D.
– Plasseringen i kategori F gjelder for basisfinansieringen knyttet til studieplasser, men vi beholder kategori D når det gjelder studiepoengsproduksjonen. Vi har flinke studenter og høy gjennomføringsgrad, noe som også bidrar til å sikre økonomien, sier Bentzen.
- Ikke fornøyd med vedtaket
Hege Bentzen understreker likevel at hun slett ikke er fornøyd med vedtaket som ble fattet.
– Vi stiller spørsmål ved at fysioterapi ble plassert i kategori F. Andre utdanninger beholdt sin kategori eller ble plassert høyere. Men det er likevel ingen grunn til krisemaksimering. Til tross for vedtaket som ble fattet, økte vår ramme noe i forhold til 2013. I tillegg har vi fått finansiering for 30 nye studieplasser knyttet til master i fysioterapi.
Ressurser
– Har dere nok ressurser til å gi studentene det tilbudet de har krav på?
– Nok ressurser er et relativt begrep. Vi skulle selvfølgelig ønsket at vi fikk beholde den finansieringskategorien på basisstudieplasser som vi er plassert i fra departementet. Det ville gitt oss muligheten for enda bedre studiekvalitet. Nye studier og flere studieplasser gir oss likevel nye inntekter. Nå er det viktig å få mange søkere til det nye masterprogrammet i fysioterapi, og vi må legge til rette for at så mange som mulig gjennomfører på normert tid.