Ny master kombinerer smerte og palliasjon
Smerte og palliasjon er en av tre studieretninger i et nytt toårig masterstudium ved NTNU. De andre studieretningene er fedme og helse og anvendt klinisk forskning.
I en pressemelding skriver NTNU at dette er det første studietilbudet på masternivå i Norge som kombinerer smerte og palliasjon. Det organiseres som en studieretning i en toårig master i klinisk helsevitenskap, og er åpent for søkere med treårig helsefaglig utdanning. Studiet starter opp i midten av august.
St. Olavs og NTNU
Kari Hanne Gjeilo, forskningssykepleier og førsteamanuensis ved St. Olavs Hospital, opplyser i en e-post til Fysioterapeuten at studiet etableres som følge av tett samarbeid mellom det kliniske miljøet innen kreft og smerte ved St. Olavs Hospital og forskningsmiljøet ved NTNU.
- Studieretningen vil ha et nært samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for sammensatte symptomlidelser (NKSL) ved St. Olavs Hospital og European Palliative Care Research Centre (PRC). Dette gir studentene mulighet til å delta i spennende prosjekter innen smerte og palliasjon og vil bidra til oppdatert, kunnskapsbasert pasientbehandling, opplyser Gjeilo.
Det er ti studieplasser på master i klinisk helsevitenskap, studieretning smerte og palliasjon. Masterstudiet skal normalt gjennomføres på fulltid over to år, men kan også gjennomføres på deltid over maksimalt åtte semester.
- Behov for spesialisert kunnskap
NTNU opplyser i pressemeldingen at smerte er det symptomet som hyppigst fører mennesker i kontakt med helsevesenet, og at det er behov for spesialisert kunnskap innenfor smerte og smertebehandling.
Palliasjon er betegnelsen på fagfeltet lindrende behandling, pleie og omsorg. I Norge har palliasjon i stor grad vært rettet mot kreftpasienter, men fagfeltet er like relevant for pasienter med andre diagnoser. Utdanningen svarer på samfunnets økende behov for kompetent og helhetlig håndtering av pasienter med smerter og andre subjektive symptomer, både i kommune- og spesialisthelsetjenesten, ifølge NTNU.