Usikker effekt av tiltak mot sykefravær

Det er lite kunnskap om effekten av tiltak for å forebygge sykefravær hos helsepersonell. Årsaken er få studier og lav kvalitet på dokumentasjonen.

Publisert Sist oppdatert

 Dette kommer fram i en ny rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten: ”Effekter av tiltak mot sykefravær og uførhet hos helsepersonell.” Tolv randomiserte kontrollerte studier er inkludert i rapporten.

Tre studier vurderte effekten av ulike typer treningstiltak, eventuelt kombinert med mestringskurs, hos ansatte ved sykehjem. En annen studie vurderte effekten på sykefraværet av å gi de ansatte opplæring i emosjonsrettet omsorg for sykehjemsbeboere med demens.

Lav kvalitet

- Dokumentasjonen er av svært lav kvalitet og gir ikke grunnlag for å si om tiltakene har effekt på sykefraværet, sier forsker og prosjektleder Lillebeth Larun ved Kunnskapssenteret. 

Heller ikke de åtte inkluderte studiene som vurderte tiltak for helsepersonell i sykehus, fant noen effekt av tiltakene. To studier som så på effekten av trening og opplæring i forflytningsteknikker for sykepleiere, fant heller ingen effekt av tiltakene.

Ingen signifikant forskjell

- Resultatene fra de tolv studiene som vi har inkludert, viste gjennomgående ingen statistisk signifikant forskjell for de ulike tiltakene, sier Larun.

Hun understreker at man ikke kan sette likhetstegn mellom ikke å ha dokumentert en forskjell, og det å ha dokumentert at det ikke er noen forskjell.

- To norske studier som vurderer fysisk trening peker seg ut med god metodisk kvalitet, og viser dermed at det er mulig å gjøre robust effektforskning, fortsetter Larun.

Bakgrunn

28. 000, ni prosent av arbeidsstokken, var i 2012 sysselsatt i helse- og omsorgstjenestene. Av disse var 84 prosent kvinner. Legemeldt sykefravær var i perioden 8,6 prosent for kvinner og 5 prosent for menn.

I befolkningen som helhet, var legemeldt sykefravær i 2012 7,37 prosent for kvinner og 4,29 prosent for menn. Det er Helsedirektoratet som har bedt Kunnskapssenteret om å se på effekt av tiltak som skal forebygge sykefravær og uførhet hos helsepersonell.

Powered by Labrador CMS