-Bemanningen i spesialisthelsetjenesten må økes

Dersom den norske befolkningen skal ha den samme standarden på spesialisthelsetjenester i 2040 som i 2013, må bemanningen økes fra 111.000 til 155.000 årsverk, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). 

Publisert Sist oppdatert

Dermed er det ventet at bemanningsbehovet blir betydelig høyere enn befolkningsveksten: Mens behovet for årsverk i spesialisthelsetjenesten ventes å øke med 40 prosent, øker befolkningen i samme periode med rundt 25 prosent. Ifølge SSB skyldes dette at befolkningen blir eldre, og at flere dermed har større behov for helsetjenester i løpet av de kommende tiårene.

Høyest behov sentralt

Listen over sykehusene som ventes å ha det største prosentvise behovet for økt bemanning de nærmeste tiårene, toppes av Akershus universitetssykehus (Ahus). Ifølge SSBs anslag, vil sykehuset trenge 54,4 prosent flere årsverk enn i dag. Deretter følger Helse Stavanger (51 prosent) Oslo universitetssykehus (46,7 prosent) og Helse Bergen (45,4 prosent).

SSB viser til at befolkningsveksten vil være størst i byene, og at den dermed har størst effekt på opptaksområdene under Helse Sør-Øst og Helse Vest. Samtidig er den ventede økningen i andel eldre størst i utkantsområdene, blant annet på grunn av lav innvandring i disse områdene.

-Sannsynlige beregninger

Anslagene er basert på det såkalte middelalternativet blant SSBs befolkningsfremskrivninger, som antas å være det mest sannsynlige. Her er utgangspunktet at Norge i 2040 vil ha en befolkning på over 6,3 millioner innbyggere.

Les mer i Dagens Medisin.

Hele rapporten her

Powered by Labrador CMS