Risiko for skulderskade hos unge håndballspillere

Forskning fra Aarhus Universitet viser at en plutselig økning av treningsmengde i hall og flere kamper, gir stor risiko for skulderskader hos unge håndballspillere.

Publisert

Studien er en del av et doktorgradsarbeid ved Aarhus Universitet, og resultatene er publisert i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine:Handball load and shoulder injury rate: a 31-week cohort study of 679 elite youth handball players

Universitetet skriver i en artikkel på fysio.dk at dette er den første studien der sammenhengen mellom trenings- og kampbelastning og utvikling av skulderskader er undersøkt.

Data fra 700 spillere

Prosjektet er gjennomført av tidligere elitespiller i håndball og ph.d. Merete Møller, i samarbeid med forskere fra Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Senter for Idrettsskadeforskning i Oslo. Grunnlaget for studien er data fra nesten 700 unge håndballspillere mellom 14 og 18 år som ble fulgt i 31 uker. I løpet av disse ukene sendte spillerne informasjon til forskerne via SMS om skader, treningstid og kamptid.

106 nye skader

Det ble rapportert inn 106 nye skulderskader i løpet av 73.546 kamp- og treningstimer. Dette er mer enn dobbelt så mange skader som tidligere rapportert for samme aldersgruppe. I tillegg hadde 20 prosent håndballrelaterte skuldersmerter ved studiestart, og 24 prosent hadde hatt slike problemer tidligere i håndballkarrieren.

- Det er bekymringsfullt at så mange spillere enten har eller utvikler skulderproblemer i så ung alder. Derfor er det helt avgjørende å finne ut hvorfor spillerne får denne typen skader, slik at antallet kan reduseres, sier Merete Møller.