Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Kan ha grupper på 10 – men usikkert med bassengtrening

Så lenge smittevernreglene overholdes, kan fysioterapeuter behandle i grupper på inntil 10 pasienter. Det går frem av en mail fra Helsedirektoratet til forbundsleder Gerty Lund.

Publisert Sist oppdatert

Sent torsdag kveld, torsdag 14. mai, tikket mailen fra Helsedirektoratet omsider inn. Det skjedde etter at forbundslederen, sekretariatet i Norsk Fysioterapeutforbund og redaksjonen i Fysioterapeuten har vært i kontakt med Helsedirektoratet daglig siden torsdag 7. mai.

Bakgrunnen er at forbundet og Fysioterapeuten ønsket avklaring på om fysioterapeuter kan behandle pasienter i større grupper enn 4 pluss 1, slik det var mulig frem til 7. mai.

Nye retningslinjer 7. mai

7. mai kom regjeringen med retningslinjene som åpnet for at nordmenn kan være sammen i grupper på inntil 20 personer. Det tolket Gerty Lund som at fysioterapeutene kunne gjenoppta normale behandlingsgrupper som er inntil 10 pasienter i takstsystemet.

Helsedirektoratet har, inntil nå, ikke kunnet svare på om tolkningen var korrekt. Nå skriver de at gruppestørrelsen på 10 vil være smittevernfaglig forsvarlig og i tråd med direktoratets anbefalinger. 

Krav til lokaler

Samtidig påpeker de at det forutsetter at fysioterapeuten har egnede lokaler som kan ivareta anbefalingene om minst én meters avstand mellom pasientene, og at de øvrige smitteverntiltakene i den nasjonale veilederen om smittevernfaglig forsvarlig drift ivaretas.

Her kan du lese veilederen.

Helsedirektoratet minner også om at treningssentre og lignende tilbud skal holdes stengt, og at bestemmelsen ikke åpner for unntak selv om generelle anbefalinger om avstand og grupper overholdes.

Bassengtrening fortsatt uavklart

Helsedirektoratet skriver i samme mail at de ikke kan svare på om fysioterapeuter kan behandle pasienter i basseng igjen, verken i grupper eller 1 til 1 behandling.

1.juni åpner Norge for organisert svømming, og Lund ønsket å vite om det betyr at fysioterapeuter kan behandle pasienter i basseng.