Yngre gravide mest sykmeldt
Yngre førstegangsgravide er mer sykmeldt enn de eldre gravide, viser ny norsk studie.
I perioden 1993-2007, hvor det var en økning i sykmelding blant kvinner og særlig blant gravide, var det en kraftig økning i sykefravær blant de yngste gravide. Samtidig har utviklingen var forholdsvis stabil blant de eldre gravide.
Avkrefter hypotesen
– Vi kommer litt tomhendt tilbake, vi har fått avkreftet hypotesen om at utsatt første svangerskap kunne bidra til å forklare økningen i gravides sykefravær, men studien gir oss ikke noen bedre pekepinn på hva årsaken kan være, sier seniorforsker Arnstein Mykletun i Folkehelseinstituttet til Dagens Medisin.
Han er sisteforfatter av studien, som nylig er publisert i PLoS One. Førsteforfatter er doktorgradsstipendiat Anja M. Steinsland Ariansen. I årene 1970-2012 har gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Norge steget fra 23,2 år til 28,5 år.
Den norske studien viser at hos gravide i alderen 20-24 år økte sykefraværet under graviditet med 0,96 prosentpoeng pr. kalenderår, sammenlignet med 0,60 prosentpoeng hos gravide mellom 30 og 34 år. Forskjellen er betydelig.
Sosiale forskjeller
– Dette kan bli en stadig mer negativt selektert gruppe, og kan hende er det en vanskeligere stilt gruppe som nå er unge førstegangsgravide enn før, hvor det var langt vanligere blant kvinner flest å få barn i begynnelsen av 20-årene, bemerker Mykletun til Dagens Medisin.
Les mer i Dagens Medisin