En av seks eldre blir reinnlagt i norske sykehus

Hele 11.000 av 70.000 eldre pasienter ble akutt reinnlagt i norske sykehus i 2014. 

Publisert Sist oppdatert

Det er store variasjoner både mellom kommunene og sykehusene, viser en ny rapport fra Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet.

Den nye rapporten «Kvalitetsindikatoren 30 dagers reinnleggelse etter sykehusopphold. Resultater for sykehus og kommuner 2014» utdyper hva som ligger i kvalitetsindikatoren for 30 dagers reinnleggelse, som ble publisert på helsenorge.no i slutten av februar.

Prosjektleder Anja Schou Lindman konstaterer at sannsynligheten for reinnleggelse varierte fra 6,8 til 21,5 prosent mellom kommunene, mens forskjellen er noe mindre for sykehusene – fra 12,7 til 19, 7 prosent.

– Det var til dels stor variasjon mellom sykehusene innen de forskjellige diagnosegruppene, sier prosjektlederen til Folkehelseinstituttets nettsider.  

Resultater i interaktivt kart

Gjelder hver fjerde med kronisk lungesykdom

Lindman forteller at sannsynligheten for å bli akutt reinnlagt avhenger av pasientens innleggelsesdiagnose. For å undersøke dette, benyttet man data for 2012–2014.  Det er prosentvis flest reinnleggelser etter astma/kols – hele 28,4 prosent.

En betydelig andel blir også reinnlagt etter å ha vært behandlet for hjertesvikt (24,0 prosent) og lungebetennelse (20,4 prosent). På landsbasis utgjør pasienter med brudd den største gruppen med ca. 15.500 behandlingsopphold per år, med en sannsynlighet for å bli reinnlagt på 9,8 prosent.

Gjelder utvalgte diagnosegrupper

Indikatoren omfatter pasienter som er 67 år og eldre, og som ble lagt inn på sykehus med en av følgende diagnoser: astma/kronisk obstruktiv lungesykdom (kols), hjertesvikt, lungebetennelse, hjerneslag, brudd, dehydrering, forstoppelse, gastroenteritt, urinveisinfeksjon, mangelanemier og gikt.

Totalt for 2014 var det nesten 70.000 behandlingsopphold i norske sykehus for disse pasientene. I underkant av 11.000 opphold ble etterfulgt av en reinnleggelse, det vil si en akuttinnleggelse mellom 8 timer og 30 dager etter en utskrivning.

Les mer: Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet

Powered by Labrador CMS