Nyttig trening mot benskjørhet

I sitt doktorgradsarbeid Physical function and quality of life in women with osteopenia and a healed wrist fracture har Kari Anne Hakestad og medforfattere evaluert effekten av en veiledet gruppetrening og pasientundervisning for pasienter med osteopeni og ett tidligere håndleddsbrudd.

Publisert

Trening og pasientundervisning er anbefalt som grunnbehandling for pasienter med beinskjørhet i nasjonale og internasjonale retningslinjer. I doktorgradsarbeidet har Hakestad og medforfattere undersøkt om gruppetrening sammen med pasientundervisning er mer effektiv enn bare pasientundervisning med henblikk på fysisk funksjon (muskelstyrke, balanse og fysisk aktivitetsnivå), beinmineraltetthet og livskvalitet. Dette skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Osteopeni: Forstadium til osteoporose (benskjørhet).

Bedre ved langtidsoppfølging

Åtti pasienter med diagnostisert osteopeni og ett tidligere håndleddsbrudd ble tilfeldig trukket til å delta i enten veiledet 24-ukers gruppetrening og pasientundervisning eller til pasientundervisning alene. Resultatene viste at det ikke var noen forskjell i fysisk funksjon, beinmineraltetthet eller livskvalitet mellom de to gruppene over en oppfølgingsperiode på ett år. Treningsgruppen bibeholdt imidlertid muskelstyrke og beinmineraltetthet ved ettårs oppfølgingen sammenlignet med kontrollgruppen, som kun fikk pasientundervisning. Hakestad og medforfattere undersøkte gjennomførbarheten til selve treningsprogrammet med fokus på progresjon, komplikasjoner og oppslutning. De fant at treningsprogrammet var gjennomførbart, ikke gav komplikasjoner og hadde høy oppslutning, samt at treningsgruppen økte i muskelstyrke, beinmineraltetthet og balanse.

Dårligere fysisk funksjon

Hakestad & co evaluerte også om kvinner med osteopeni og ett tidligere håndleddsbrudd hadde dårligere fysisk funksjon og livskvalitet sammenlignet med en frisk kontrollgruppe. De fant redusert muskelstyrke, balanse, gangdistanse og livskvalitet i osteopenigruppen, da denne ble sammenlignet med kontrollgruppen.

Forskerne undersøkte til slutt målemetoden for lårets muskelstyrke hos pasienter med osteopeni. De fant at målemetoden var pålitelig for den aktuelle pasientgruppen.

Hakestad disputerer 7.november ved Universitetet i Oslo, Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet.

Kilde: www.uio.no

Powered by Labrador CMS