-Oppgaveorientert høyintensitetstrening bra for hjernen

Pasienter som utfører oppgaveorientert høyintensitetstrening kommer seg raskere og blir raskere selvstendig i aktiviteter enn de som får opptrening med fokus på deltrening av ulike kroppsstrukturer, ifølge fysioterapeut og professor Birgitta Langhammer.

Langhammer er fysioterapeut og professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), og forsker på trening for personer med hjerneskader. 

Slagpasienter

I en tidligere publisert studie sammenlignet Langhammer og kolleger effekten av to forskjellige typer opptrening av pasienter rammet av slag. Resultatene var tydelige. 

– Pasientene som fikk oppgaveorientert høyintensitetstrening kom seg raskere, og ble raskere selvstendige i aktiviteter, enn de som fikk opptrening med fokus på deltrening av ulike kroppsstrukturer, sier Langhammer til Aftenposten

De som utførte deltrening av ulike kroppsstrukturer (som f.eks. av typen Bobath), ble korrigert ut fra bevegelsesmønster. Pasientene trente bevegelsen ledd for ledd. Klarte man ikke bevegelsen, fikk man hjelp av en fysioterapeut som fysisk styrte bevegelsen. 

Personene i den andre gruppen gjorde øvelser med maksimal intensitet, for eksempel å reise og sette seg fra en stol så mange ganger de klarte på en gitt tid. I tillegg ble omgivelsene manipulert, for å gjøre oppgaven vanskeligere. De måtte for eksempel memorere trinn, endre retning eller forholde seg til vanskelige omgivelser i ulikt tempo. 

Utnytter hjernens plastisitet

– Når vi gjør oppgaver som krever noe mer av oss, aktiviseres kognitive og fysiske prosesser, og dermed utnytter vi hjernens plastisitet. Det gjør oss bedre til å finne smarte løsninger, løse oppgaver og automatisere flere ting i hverdagen. Vi får også bedre blodsirkulasjon og mestringsfølelse, sier Langhammer, som mener resultatene også kan overføres til friske. 

– Det er supert at man trener og utvikler fysisk kapasitet. Men denne treningen bør man kombinere med aktivitet som holder vedlike hjernekapasitet. Trening der hjernen må ta raske beslutninger, og trening som har læringsmoment, sier Langhammer. 

Les mer i Aftenposten

Powered by Labrador CMS