Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Trening som terapi

Fysisk aktivitet er blitt en nøkkel til psykisk helse for flere som har slitt lenge.

- Jeg har gått i terapi og fått behandling i mange år, men det var ikke før jeg begynte å trene regelmessig at jeg virkelig opplevde framgang, forteller Erik Thevik til bt.no.

Som deltaker på det kommunale dagtjenestetilbudet Skansen Aktivitet i Ålesund, har han funnet en formel som fungerer. Tilbudet er rettet mot personer med psykiske lidelser, og målet er at de skal få det bedre gjennom fysisk aktivitet.

Hele mennesker

Professor i psykiatri, Egil Martinsen, ved Universitetet i Oslo, forteller at Theviks erfaringer ikke er unike. Han har vært tilhenger av å benytte fysisk aktivitet mot psykiske plager lenge, og understreker at medisiner, terapi og fysisk aktivitet ofte fungerer i samspill.

- Fysisk aktivitet er veldig viktig, rett og slett fordi vi er hele mennesker, og kropp og sjel henger sammen. Det vi ser er at aktivitet i kroppen også fører til bevegelse i tankene. Ved å være fysisk aktive kan vi stoppe, eller i beste fall snu, uheldige tankemønstre, sier Martinsen til avisen.

Ønsker styrket tilbud

Martinsen mener de fleste av oss kan lære å bruke fysisk aktivitet for å bedre den psykiske helsen, og han hadde helst sett at flere fikk tilbud om organisert fysisk aktivitet som del av behandlingen av psykiske plager.

- Heldigvis har det blitt mer fokus på dette de senere årene, men det er ikke nok. Fortsatt er det en altfor stor andel av befolkningen som ikke har slike tilbud i sin kommune, slår professoren fast.

Les mer om Erik Theviks erfaringer her.

Powered by Labrador CMS