Illustrasjonsfoto: colorbox.com

Fysioterapi som innsatsfaktor mot schizofreni

Fysioterapi kan minske somatisk sykdom og redusere overdødelighet hos pasienter med schizofreni.

Publisert

I en ny litteraturoversikt om behandling av mennesker med schizofreni omtales kroppsterapi, veiledet fysisk aktivitet og somatisk gjenopptrening og rehabilitering som opplagte områder som kan ivaretas av fysioterapeuter, ifølge Fysio.dk.

Oversikten tar utgangspunkt i eksisterende forskning og erfaring med fysioterapi i behandlingen av schizofrene, og det er fysioterapeut og ph.d. Lene Nybo som har utarbeidet den.

Avhjelper symptomer

Schizofrene kan ha symptomer på nedsatt kroppsbevissthet, angst og vrangforestillinger om egen kropp. Via opplæring av pasientene og manuell behandling kan fysioterapeuter avhjelpe noen av disse symptomene.

Fysioterapeuter besitter også verktøy for å takle reaksjonene som kan komme fra pasienter med store kroppslige forstyrrelser, hevdes det.

Samspill mellom kropp og sinn

Rent fysisk sliter schizofreni også på kroppen til pasientene, da de har økt risiko for type 2-diabetes og hjerte-kar-sykdommer på grunn av inaktivitet og usunn livsstil.

Med veiledet fysisk aktivitet kan man redusere risikoen for livsstilssykdommer, og her ser man for seg fysioterapeutens bidrag med helhetsorientert trening som tar hensyn til både de kroppslige og mentale utfordringene pasientgruppen står overfor.

Powered by Labrador CMS