Livet etter turnus
Fikk tre av tre mulige jobber
Han søkte på tre jobber og fikk tilbud om alle. I dag – fire år etter endt turnus - driver Lars Zachariassen (33) sitt eget institutt uten en krone i støtte fra staten.
Målet var å bli en av landets beste idrettsfysioterapeuter. Men en dag møtte Lars Zachariassen en ung kvinne som skulle snu opp ned på planene. Kvinnen var alvorlig syk og den unge fysioterapeuten fikk øynene opp for å hjelpe vanlige folk.
- Toppidretten ble mindre interessant. Gjennom møte med henne, samt turnustjenesten ved Sunnaas sykehus, forsto jeg at jeg heller ville jobbe med motivasjon, endringsarbeid og folkehelse, sier Zachariassen.
Slik startet jakten på jobb
I 2014 avsluttet han turnustjenesten og ønsket en fast jobb. Samtidig hadde han og kona Caroline bestemt seg for å flytte til Jæren, der Lars kommer fra. Han fant tre jobber han ville ha.
- Vi hadde fått vår første sønn og ønsket å flytte fra Østfold til Bryne. Jeg visste at mange nyutdannede fysioterapeuter slet med å finne jobb. Jeg tok derfor jobbsøkingen på største alvor, sier Zachariassen.
Han gikk grundig til verks når det gjaldt alle de tre jobbene han ønsket seg. Han ringte til alle arbeidsgiverne før han sendte søknaden, og hadde som mål at den han snakket med skulle oppfordre ham til å søke samt gjenta navnet hans før samtalen var ferdig.
Det klarte han, blant annet ved å stille spørsmål om stillingen han skulle søke på og hva den innebar. Ved å stille spørsmål og lytte aktivt, ble det også naturlig å fortelle hva han var god til og hvilke styrker han hadde.
Kontakt flere ganger
Etter den første samtalen sendte han søknad og CV, alt skreddersydd for jobben. Og et par dager senere ringte han arbeidsplassen tilbake.
- Da spurte jeg alltid: Du husker kanskje hvem jeg er? Da måtte de tenke litt, men det er et fint spørsmål for å få noen til faktisk å huske hvem du er, sier Zachariassen.
Fikk tre av tre mulige
Planen fungerte. 33-åringen ble innkalt til intervju på alle tre jobbene. Før hvert intervju gjorde han nøye research samt øvde seg på oppgaven han skulle igjennom.
- Jeg leste alt av informasjon som var tilgjengelig om arbeidsstedet og jobben. I tillegg ringte jeg andre ansatte og fikk en god forståelse av hva de jobbet med og ønsket av kompetanse. Før intervjuene øvde jeg meg med gode medhjelpere som foreldre, venner av foreldrene mine og ansatte hvor jeg hadde jobbet tidligere. Jeg var bevisst på hvilket bilde jeg ville gi av meg selv, sier Zachariassen.
Innsatsen betalte seg, og han fikk tilbud om alle tre jobbene. Valget falt på LHL-klinikken på Nærland. Der jobbet han i fire år.
- Det var en fantastisk tid. Første dag på jobb fikk jeg beskjed om at hver dag jeg var der skulle jeg gjøre Nærland til en bedre plass. Det motiverte meg enormt.
Nå driver han eget
Etter fire år ville han mer. Lysten til å drive for seg selv og ha en annerledes fysioterapiklinikk, førte til at han, kona og to andre fysioterapeuter startet Robust Trening og Fysioterapi i mars 2020.
Med løpe-esset Henrik Ingebrigtsen på eiersiden, og Zachariassen selv som tidligere Norgesmester i turn, skulle du tro det var toppidrettsutøvere de ville hjelpe. Det er bare delvis riktig.
- Vi vil bidra til bedre fysisk og psykisk folkehelse gjennom mestringsopplevelser og aktivitet. Det er vårt mål hver eneste dag, sier Zachariassen.
Han synes det er trist at mange nyutdannede sliter med å få jobb. Han mener også det er feil at utdannet helsepersonell ikke får utøvd yrket. Det er tross alt ikke behovet det står på, mener han. Samtidig har han vist at det er mulig, hvis du gjør jobbsøking til en jobb.