Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Bjørn Stuedal

Kommunene får kompetansekrav

For å sikre gode helse- og omsorgstjenester foreslår HOD å lovfeste kjernekompetansen i kommunene. Det gjelder også fysioterapi.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et ledd i oppfølgingen av stortingsmeldingen om primærhelsetjenesten og oppgavefordelingen i kommunene. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) ønsker å lovfeste en rekke kompetansekrav, herunder krav om fysioterapeut. 

Kvalitet og kompetanse

- For å heve kvaliteten på tjenestene i kommunene, må vi sørge for at vi har riktig kompetanse på riktig sted. Derfor stiller vi nå krav til hvilke profesjoner kommunene må sørge for å ha for å gi innbyggerne gode og forsvarlige tjenester, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Fra 2018 betyr det at kommunene skal ha lege, sykepleier, fysioterapeut, jordmor og helsesøster, og fra 2020 innføres det også krav om ergoterapeut, psykolog og tannlege.

-Bør lovfeste fysioterapi

I primærhelsetjenestemeldingen pekes det på at fysioterapeut bør lovfestes som en del av kjernekompetansen i enhver kommune.

«Det er vanskelig å se for seg hvordan en kommune skal kunne oppfylle dette ansvaret uten å ha denne helsefagkompetansen. Det fremgikk da også av den tidligere kommunehelsetjenesteloven at kommunen skulle ha sykepleietjenester (herunder hjemmesykepleie) og fysioterapitjeneste», står det å lese i det ferske høringsnotatet.

På hjemmebane

Helseministeren mener det er avgjørende med god helsefaglig kompetanse der folk lever livene sine, altså i kommunene.

- Det er i kommunen noen av menneskene med de mest komplekse lidelsene får helse- og omsorgstjenester. Det er i kommunen vi kan forebygge og fange opp fysiske og psykiske lidelser i en tidlig fase. Ved å lovfeste kompetansekrav sørger vi ikke bare for å bedre tjenester i dag. Vi ruster også kommunene for morgendagen, sier Bent Høie.

Høringsnotatet finner du her, og høringsfristen er satt til 1. oktober 2016.

Powered by Labrador CMS