Ernæring og trening mot kolsdødsfall

For lite oppmerksomhet rundt ernæring og trening kan være årsak til mange dødsfall som følge av lungebetennelse og kols i Norge.

Publisert

I Norge dør flere av lungebetennelse og kols enn i mange andre europeiske land. For lite oppmerksomhet rundt betydning av ernæring og trening kan være årsaken, ifølge forskning.no.

Feil behandlingskurs

Avdelingsoverlege Terje Tollåli ved lungeavdelingen på Nordlandssykehuset mener Norge har valgt feil behandlingskurs for kolspasientene.

Pasientgruppen topper statistikken over reinnleggelser blant eldre.

–  De dårligste pasientene kan ha mellom seks til ti innleggelser i året, forteller Tollåli til forskning.no.

For hver reinnleggelse tar det mellom åtte og tolv uker før pasienten igjen er i samme form som før innleggelse. I tillegg har pasientgruppen 50 prosent høyere risiko for å dø i løpet av en femårsperiode. 14 prosent dør innen ett år.

Unødvendig høye tall

Avdelingslegen mente reinnleggelsestallene de erfarte på Nordlandssykehuset var for høye, og som følge av dette har man tatt grep om ernæring og fysisk aktivitet for å stabilisere kolspasientene.

Pasientene som legges inn har ofte vært syke over lang tid, og har ofte tung pust, noe som gjør det vanskelig å spise. Dette gir igjen lite overskudd til fysisk aktivitet.

– Lite fysisk aktivitet gir også økt slimdannelse med grobunn for bakterier og økt risiko for infeksjon, forklarer Tollåli.

For noen år tilbake opprettet sykehuset samarbeid med hjemmesykepleien i åtte nordlandskommuner. Her satses det primært på hverdagsrehabilitering via hjelp til å lage og spise mat, samt enkle treningsøvelser.

Sykehuset ansatte også en sykepleier i halv stilling for å koordinere arbeidet. Via innsatsen til hjemmesykepleien ble mange av pasientenes helse bedret i så stor grad at reinnleggelser er redusert med mellom 30 og 40 prosent blant de dårligste kolspasientene.

Les mer her.

Powered by Labrador CMS