Vil starte ridefysioterapi på egen gård – kommunen sier nei til hall
Else Christine Nygård (37) eier og driver gården Sanni like ved Skien i Telemark. Gården er godkjent som behandlingssted for ridefysioterapi, men kommunen sier nei til en egen hall.
I 2017 kjøpte Nygård og hennes ektemannen gården som er på til sammen 87 mål. 68 av dem er dyrket jord og 10 mål er skog. Nå ønsker Nygård å bruke cirka 535 kvadratmeter til en ny ridehall, slik at barn, unge og voksne med ulike behov kan få tilbud om ridefysioterapi hele året.
Telemarksavisa skrev om saken i forrige uke.
Betaler selv
Nygård ber ikke om én krone verken fra kommunen eller staten. Hun vil fullfinansiere prosjektet selv. Men Skien kommune sier nei.
- Kommunen mener jordvernet trumfer samfunnsnytten. Det er selvsagt svært fortvilende. For til tross for at kommunen – i sine sakspapirer – skriver at bygging av denne hallen vil ha en større nytte for samfunnet enn det en ordinær bruk av ridehall har, avslår de likevel søknaden, sier Nygård.
Ridefysioterapeut var drømmen
To-barnsmoren har helt siden barndommen planlagt å bli ridefysioterapeut. Mormoren var utdannet fysioterapeut, og da Nygård hørte at det fantes ridefysioterapeuter, var hun ikke i tvil om karrierevei.
Til daglig jobber hun som ridefysioterapeut ved Kallands ridesenter og på Stall Gislesjø, hvor hun tilbyr gruppebehandling for pasientene. I følge Nygård er tilbudet utmerket, men det mangler mulighet for individuell behandling.
- Blir ingen konkurrent
- Jeg skal ikke etablere en konkurrent til ridesenteret. Tvert i mot. Jeg vil fortsette med gruppetilbud der, selv om jeg bygger et ridehus. På gården hos meg, vil jeg tilby ridefysioterapi for dem som vegrer seg for å være i grupper. Det kan blant annet gjelde pasienter med psykiske utfordringer, blinde eller andre ryttere som har behov for et tillegg til det jeg kan gi dem i en gruppebehandling, sier Nygård.
Hun ønsker å bygge en hall slik at de ikke blir sårbare i forhold til vær og vind.
- Det å være ute, er ofte det beste. Men av og til – når været er skikkelig guffent – er det fint å ha muligheten til å være innendørs i en hall, sier Nygård.
Driver helprivat
I dag jobber hun som helprivat ridefysioterapeut to dager i uken på Kallands og en ettermiddag i uken på stall Gislesjø i Kilebygda. I tillegg er hun vikar som fysioterapeut på sykehuset i Skien. Hun satser på at tilbudet hun ønsker å etablere på gården, skal være en levevei.
- Det er vanskelig å drive landbruk, og vi som gårdbrukere må se etter alternative måter å drifte på. Ridefysioterapi er – slik jeg ser det – et viktig tilbud for de som trenger det. I tillegg vil det bidra til å sikre bedre drift av gården. De fleste bøndene i vårt distrikt har jobb utenfor gården, sier Nygård.
Tar vare på dyrket mark
Hun har likevel forståelse for at kommunen ønsker å bevare dyrket mark, men mener en ridehall på «tunet» ikke vil stjele for mye. I dag dyrker Nygård gress som går til dyrefor.
Når hun taper 535 kvadratmeter til en ridehall, har hun mulighet til å erstatte tapet ved å ta i bruk et område hvor det i dag ikke dyrkes gress. Området er 1,5 mål stort.
- I dag brukes ikke dette området, fordi det krever at vi drenerer det før vi kan ta det i bruk som dyrket mark. Men det er fullt mulig å flytte jorden som blir berørt av byggingen til dette området, for å ruste det best mulig opp. Det har vi også foreslått for kommunen, sier Nygård.
Hun har ikke gitt opp, til tross for at kommunen har sagt nei i to omganger. Saken er nå anket til Statsforvalteren, og der er det lovet en avklaring i løpet av de neste månedene.