Varsler om å ta ut 29 flere fysioterapeuter i streik
Fra mandag 21. juni kan ytterligere 29 fysioterapeuter ved norske sykehus bli tatt ut i streik. Det varsler Unio.
I alt vil Unio ta ut 245 nye medlemmer i streik fra mandag. Hvis så skjer, vil det totalt være 88 sykehusfysioterapeuter som er tatt ut i streik og til sammen vil 863 Unio-medlemmer streike.
-Streikeviljen er fortsatt stor. Det erfarer jeg når jeg besøker de som streiker. Selv om ingen i utgangspunktet vil streike, mener et stort flertall av de jeg snakker med at det er på tide sykehusfysioterapeutene får høyere lønn, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund.
Møtte de som streiker
I kraftig regnvær og vind besøkte hun streikende sykehusfysioterapeuter utenfor Rikshospitalet mandag 14. juni. Der møtte hun et 20-talls fysioterapeuter som benyttet anledning til å markere streiken med ulike aktiviteter.
Tirsdag 15. juni besøkte Lund streikende fysioterapeuter i Sarpsborg. Der deltok hun på en minikonsert med Magnus Grønneberg, frontfiguren i CC Cowboys. Lund holdt også en appell.
-Jeg har stor nytte og glede av å besøke dem som streiker. Engasjementet er stort og de som streiker gjør en viktig jobb for oss alle. Sykehusstreiken har kanskje kommet i skyggen av kommunestreiken, men det er ingen tvil om at helsepersonell generelt og streikende fysioterapeuter spesielt synliggjør og markerer streiken, sier Lund.
Lang streik
Streiken blant sykehusansatte startet fredag 4. juni, etter at meklingen mellom Unio og Spekter ikke førte frem.
I alt ble 31 sykehusfysioterapeuter tatt ut i streik første dagen. Etter det har det vært to nye streikeuttak og i dag er 59 fysioterapeuter ved norske sykehus tatt ut. Fysioterapeutene fordeler seg på ulike sykehus som Oslo universitetssykehus, Ahus, Helse Bergen, St. Olavs Hospital, Universitetssykehuset i Nord Norge, Martina Hansens Hospital og Sykehuset Østfold.
Streikeleder Lill Sverresdatter Larsen sier til Unio.no at Unio trapper opp streiken for å legge ytterligere press på Spekter og helseforetakene.
- Vi ønsker ikke å ramme pasienter, men å få motparten tilbake til forhandlingsbordet. Det handler om livsviktig investering i livsnødvendig kompetanse, sier Sverresdatter Larsen.
Vinmonopolet fikk mer
Hun legger til at streikeviljen er styrket etter at Spekter ga 3.1 prosent til ansatte ved Vinmonopolet. Tidligere har Spekter uttalt at de ikke vil gi mer enn 2,8 prosent til sykehusansatte.
Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter sier – i følge en artikkel på Spekter.no – at det er beklagelig at Unio velger å ta medlemmene ut i streik.
- Spekter og sykehusene har i forhandlinger tilbudt en løsning innenfor en økonomiske ramme som andre arbeidstakere i Norge kan forvente i år. Vi hadde håpet at vi med Riksmeklerens hjelp skulle finne frem til en enighet med Unio, men må konstatere at det ikke lot seg gjøre, sier Bratten