Forbundsleder Gerty Lund legger bak seg en vår med streiker og tøffe forhandlinger. Her oppsummerer hun.

Vårens tøffeste eventyr ble en lang kamp

Hun betegnet det som vårens tøffeste eventyr. Her oppsummerer forbundsleder Gerty Lund årets forhandlinger.

Publisert Sist oppdatert

- Vi var naturligvis optimistiske før start. På alles vegne. Jeg var overbevist om at det ikke bare var vi som mener at i år er året for å løfte helsepersonell generelt og fysioterapeuter spesielt. Så feil kan man altså ta, sier Gerty Lund.

Hun pakker sammen den sorte Unio-t-skjorten med overskriften STREIK over hele fronten. En t-skjorte hun har brukt ute hos sykehusfysioterapeuter og kommunalt ansatte som har streiket. Den har ligget i sekken på vei til forhandlinger med Helse- og omsorgsdepartementet samt forhandlinger med Oslo kommune, KS og Spekter.

Nå skal den vaskes og legges bort til neste strid.

- Forhåpentligvis trenger vi ikke disse t-skjortene neste år, men vi er for gjenbruk, sier Lund med glimt i øyet.

Lund og alle hennes forhandlingsmedhjelpere i NFF, kan dog ikke legge vekke kalkulatorene på en stund ennå. Høyst sannsynlig blir det lokale forhandlinger om kort tid, alt avhengig av hva som skjer i den frivillige lønnsnemden i Spekter forhandlingen, samt etter tvungen lønnsnemnd i KS og Oslo kommune.

Vi tillater oss likevel en oppsummering så langt

-Det er aldri gøy å streike. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sagt det i løpet av disse forhandlingene. Men det var nødvendig. Vi håper fortsatt at det skal komme mer penger på bordet, men vi har uansett markert oss. Ikke minst takket være fysioterapeutene rundt om i hele landet. Jeg er imponert over motet og kreativiteten de har vist.

Lund holder i den sorte sekken. Den har vært hennes følgesvenn fra mars, da de første innledende rundene startet.

-Forhandlingene på alle områdene startet relativt greit. De innledende rundene er selvsagt en formalitet, men vi gjør en grundig jobb i forkant for å begrunne våre krav. Jeg mener ikke kravene var i overkant høye eller for ambisiøse, sier Lund.

Kommunalt ansatte

I offentlig sektor – det vil si i forhandlinger med KS, Oslo kommune og Spekter (sykehusene) – erfarte Lund raskt at stemningen ble kjølig. Partene sto steilt mot hverandre og den ene streiken etter den andre ble en realitet.

Streiken etter forhandlingene med KS var den første som ble kjørt til tvungen lønnsnemnd. Faren for selvantenning i et forbrenningsanlegg i Fredrikstad ble brukt som årsak av arbeids- og sosialminister Thorbjørn Røe Isaksen. Dermed må kommunalt ansatte fysioterapeuter ta til takke med en lønnsøkning på 2.8 prosent.

- Surt, sier Lund. Og unødvendig. Vi ga dispensasjon slik at anlegget kunne sikres forsvarlig.

KS og Røe Isaken er neppe enig. KS har tidligere uttalt at dispensasjonen kun ble gitt muntlig, og at det ikke var godt nok. Isaksen valgte tvungen lønnsnemnd.

Bare et par dager senere ble det samme resultat i forhandlingene med Oslo kommune.

Sykehusfysioterapeuter

4. juni gikk fysioterapeutene ved flere norske sykehus ut i streik. De har stått last og brast i vind og regnvær og krevd høyere lønn.

Heller ikke de ble hørt. Onsdag 16. juni ble partene Unio og Spekter kalt inn til statsrådens bord. Statsråden varslet tvungen lønnsnemnd. Unio svarte med frivillig nemnd. Det betyr en nemnd uten NHO og LO ved bordet. Partene får to medlemmer hver og Riksmekler oppnevner tre uavhengige i tillegg.

- Vi har møtt en vegg av motstand. Nå skal vi prøve en ny utgang, sier forhandlingsleder Lill Sverresdatter Larsen til Unio.no.

Lund er enig i strategien og håper løsningen fører fram.

- Sykehusfysioterapeutene sto i førstelinjen da koronapandemien smalt. De – og andre yrkesgrupper – tok en stor risiko for å sikre nordmenn god og adekvat behandling av en sykdom vi aldri hadde sett maken til. I tillegg har de jobbet tidlig og sent, utviklet sin egen fagforståelse og bidratt til at Norge har klart seg bra gjennom pandemien. Det bør synes på lønningsslippen, sier Lund.

Privatpraktiserende

5. mai leverte hun og NFF sine takstkrav til Helse- og omsorgsdepartementet. De krevde at generalistene skulle prioriteres og få et høyere inntektshopp. I tillegg krevde de økte takster for psykomotoriske fysioterapeuter, manuellterapeuter og andre spesialister.

- Vi fikk et tilbud vi aksepterte. Dessverre trakk HOD seg i siste liten. Det var en skikkelig trøkk. Jeg trodde vi hadde klart å få frem budskapet om hvor viktige generalistene er for norsk helsetjeneste. Kanskje vi klarte det, selv om det ikke ble godt nok ivaretatt under årets forhandlinger. Kanskje blir det bedre til neste år, sier Lund.

Takstforhandlingene endte med at avtalefysioterapeuter får et samlet påslag på 4.8 prosent. I tillegg blir avsetningen til Fond til etter- og videreutdanning for fysioterapeuter på 36.4 millioner kroner.

-Fysiofondet er et fond alle fysioterapeuter drar nytte av. Fondet har vært og er viktig for etter- og videreutdanning og for fagutvikling, sier Lund.

Neste år?

Hva strategien blir til neste år for tariff- og takstforhandlinger, vil hun ikke uttale seg om nå. Næringspolitisk råd og Tariffpolitisk utvalg kommer med innspill og råd til Forbundsstyret. Men hun innrømmer at tankene allerede løper.

-Vi hviler ikke på laurbærene. Vi har allerede startet jobben med å forberede neste års forhandlinger. Det å sikre gode arbeids- og lønnsvilkår for våre medlemmer er en av våre viktigste oppgaver som forbund, sier Lund.P

Se bilder fra årets forhandlinger - klikk på pilene øverst til høyre i bildene for å se flere bilder

Powered by Labrador CMS