NFFs forhandlingsdelegasjon i takstforhandlingene. Fra venstre: Lars Håvard Høgvoll, Per Olav Moberg Peersen, Bente Øfjord, Gerty Lund, Arnhild Skjølberg og Morten Bjerkhaug. Henriëtta U. Richter var ikke til stede da bildet ble tatt.
Foto: Irene Mårdalen
Takstforhandlingene i gang
Onsdag 8. juni startet takstforhandlingene med Helse- og omsorgsdepartementet.
– Alle avtalefysioterapeutene skal selvsagt løftes. Det står klart og tydelig i våre krav. Samtidig ønsker vi at allmennfysioterapeutenes skal få noe ekstra. Det er på tide de får et reelt økonomisk løft, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) i en artikkel publisert på forbundets nettsider.
I Norge er det litt over 3700 avtalefysioterapeuter med driftstilskudd. Nesten 2300 av dem er organisert i NFF.
Tall fra Helfo viser at cirka 70 prosent av avtalefysioterapeutene er allmennpraktiserende. 632 av avtalefysioterapeutene i Norge har videreutdanning i manuellterapi, og 362 har videreutdanning i psykomotorisk fysioterapi.
– Vi fremmer rimelige og gode krav
Gerty Lund og leder Per Olav Moberg Peersen i næringspolitisk råd har forhåpninger til årets forhandlinger.
– Vi fremmer rimelige og gode krav. Dette er krav vi har jobbet frem basert på en omfattende gjennomgang i organisasjonen. Ved å fordele ressursene slik vi foreslår, vil våre medlemmer få en god inntekstvekst, samtidig som Norge fortsatt vil få en mangfoldig og nødvendig fysioterapitjeneste, sier Peersen.
– Ekstrakostnader som ikke kan belastes pasientene
Han påpeker også at NFF har betydelige krav utenfor rammen.
– Som alle er kjent med, har pandemien rammet avtalefysioterapeutenes næringsdrift. I tillegg har selvstendig næringsdrivende fysioterapeuter fått en betydelig økning i strømutgifter. Disse ekstra kostnadene kan ikke belastes pasientene, sier Peersen.
Takstforhandlingene skal være ferdige innen 15. juni. Innen 1. juli skal den nye stønadsforskriften, kalt takstplakaten, være klar.