Svimmelhet øker risikoen for muskel- og skjelettplager
Pasienter med langvarig svimmelhet opplever smerter i et betydelig høyere antall smertepunkter enn resten av befolkningen, viser ny studie.
Den vitenskapelige artikkelen «Musculoskeletal pain patterns and association between dizziness symptoms and pain in patients with long term dizziness – a cross-sectional study» utforsker forekomsten av utbredt smerte hos pasienter med langvarig svimmelhet, samt sammenhenger mellom smerte og svimmelhetssymptomer.
150 pasienter henvist til Balanselaboratoriet ved Haukeland universitetssykehus, ble screenet ved hjelp av skjemaet "Nordic Pain Questionnaire" og sammenlignet med funn fra befolkningsstudier, blant annet i Ullensakerundersøkelsen.
Ved studiestart fylte pasientene ut spørreskjemaer om svimmelhetssymptomer, funksjonelle konsekvenser av svimmelhet og muskel- og skjelettsmerter.
Lå betydelig høyere
– Vi fant at pasienter med langvarig svimmelhet lå betydelig høyere på antallet smertepunkter enn normalbefolkningen inkludert i Ullensakerundersøkelsen, forteller førsteforfatter og nevrologisk fysioterapeut, Unni Moen, som disputerte på avhandlingen i slutten av januar i år.
94,5 prosent av pasientene i studien hadde krysset av på minst ett smertepunkt, og kvinnene rapporterte både om mer svimmelhet og flere smertepunkter enn menn. Antall smertesteder og smerteintensitet var assosiert med svimmelhetens alvorlighetsgrad og konsekvenser for funksjon i daglige aktiviteter.
Pasientene måtte ha vært plaget med svimmelhet i minst tre måneder eller mer, og ble kategorisert i tre grupper i henhold til ICD-11 kategorisering av vestibulære sykdommer: episodiske vestibulære syndromer, kroniske vestibulære syndromer og ikke-vestibulære grupper.
– Vi fant at svimmelhetsdiagnosen er irrelevant for antallet smertepunkter rapportert. Det er et spennende funn i seg selv, fordi det viser at alle typer langvarig svimmelhet kan føre til muskel- og skjelettplager, sier Moen.
Utvikler langvarige plager
Sammen med muskel- og skjelettplager, er svimmelhet blant årsakene som folk hyppigst oppsøker lege for. Det er anslått at mellom 15 og 30 prosent av befolkningen vil oppleve svimmelhet i løpet av livet.
De fleste blir bra igjen i løpet av kort tid, men mellom 25 og 50 prosent utvikler langvarige plager. Av de som ble undersøkt i studien, var 43 prosent helt eller delvis sykmeldte eller på uføretrygd, der over halvparten oppga svimmelhetsplagene som årsak.
– Foruten ubehaget, fører svimmelhet i tillegg til kompensatoriske strategier som det å «låse» hodet til kroppen for å unngå å trigge mer svimmelhet og spenne kroppen for å opprettholde balansen. Over tid vil dette føre til muskelspenninger og smerter, og en potensiell sensitivisering av symptomene, sier Moen.
Finnes få studier
Når plagene blir langvarige er ofte den patologiske årsaken som for eksempel krystallsyke eller virus på balansenerven, ikke lenger til stede. Like fullt vedvarer svimmelheten.
– Man vet ikke helt sikkert hvorfor, men antar at en av grunnene til langvarig svimmelhet er at den sensitiviseringen som skjer i nervesystemet fører til at symptomene vedvarer, i tillegg til manglende habituering av sanseintegrasjon, sier Moen.
Selv om koblingen mellom nakkesmerter og cervikogen svimmelhet er kjent, er Moen er overrasket over at det fra før finnes så få studier innenfor kategorien svimmelhet og smerter i hele kroppen.
– Vi har ikke undersøkt ulike behandlingsmetoder av pasienter som er plaget av svimmelhet i vårt prosjekt, men som fysioterapeut tenker man helt naturlig at muskulære spenninger i nakken vil kunne påvirke hele kroppen og gi utbredte smerter, sier Moen.
Bør kartlegges
Ut ifra de dataene studien gir, mener Moen at muskelskjelettsmerter bør kartlegges som en standardisert del av undersøkelsen av pasienter med svimmelhet.
– Spesielt bør man være oppmerksom på pasienter som rapportere smerter i flere kroppsdeler, spesielt ved fire eller flere kroppsområder. Det er altså ikke hvor man har vondt, men hvor mange kroppsområder man har vondt i som er interessant, sier Moen.
Ved oppfølging av pasientene, fant forskerne at jo flere smertepunkter pasientene hadde ved første undersøkelse, desto mer alvorlige symptomer på svimmelhet rapporterte de om 12 måneder senere.