Slik skaper kommunen gode rehabiliteringstjenester
Habiliterings- og rehabiliteringstjenester må forankres i kommunenes planarbeid og være en selvsagt del av kommunens tilbud innen helse- og omsorg, oppvekst og velferd samt eldre og pleietrengende. Det mener NFF.
- Hvis en kommune ønsker en velfungerende habiliterings- og rehabiliteringstjeneste, må helsetjenesten ses under ett. Det for å sikre samhandling mellom alle profesjoner som driver med rehabilitering.. Slik kan kommunen sørge for at de som trenger det fanges opp og utredes ved behov, sier forbundsleder Gerty Lund i Norges Fysioterapeutforbund.
Forbundet har deltatt i en omfattende utredning om habilitering og rehabilitering, og er en av flere organisasjoner som står bak rapporten «Norge trenger en rehabiliteringsreform».
Ønsker tverrfaglig team
Lund og NFF anbefaler norske kommuner å organisere rehabiliteringstjenesten som et tverrfaglige team. Den enkeltes rehabiliteringspotensialet må kartlegges og rehabiliteringen må være målrettet og ofte et tverrfaglig arbeid. De ønsker også tverrfaglig kompetanse i helsestasjon og skolehelsetjenesten.
- Kommunene har – gjennom helse- og omsorgstjenesten - ansvaret for å sikre at innbyggerne får nødvendig rehabilitering. Vi mener rehabilitering må sorteres under helse, og ikke som en del av pleie- og omsorg, sier Lund.
Hun ber kommunene oppfylle plikten til å ha en koordinerende enhet, samt ha frisklivssentraler med lavterskeltilbud og fagmiljøer på tvers av kommunegrenser.
- Må bli mer tilgjengelige
Lund mener også det er viktig at kommunene tar ansvar for å gjøre tjenestene tilgjengelig for innbyggerne, og oppfordrer hver enkelt kommune til å synliggjøre det offentlige helsetilbudet på sine respektive hjemmesider. Det betyr blant annet å vise til hvilke fysioterapitjenester som tilbys, både fra fast ansatte og avtalefysioterapeuter.
- Vi erfarer at for mange som trenger tilbud, ikke vet at det finnes eller ikke vet hvor de finner det. Synlighet er derfor viktig, sier Lund.
I tillegg oppfordrer hun alle fysioterapeuter og andre som jobber med rehabilitering og habilitering i kommunene, til å fremsnakke tjenestene.
- Rapporter viser at det er økonomisk gunstig for den enkelte kommune å satse på rehabilitering og habilitering. I tillegg er det en stor fordel for den enkelte pasient. Flere klarer å bo hjemme lenger og leve et verdig liv. Jeg mener det er på tide norske kommuner tar et grundig og solid ansvar. Det vil komme alle til gode, sier Lund.