Tema i kartleggingssamtale
Samtalen bør utforske både kvalitative (tanker og holdninger) og kvantitative (frekvens, intensitet og varighet) aspekter ved fysisk aktivitet og trening. Det er viktig å få fram hva som motiverer til aktivitet, hva som opprettholder aktivitet, og hva den enkelte har som mål. Det kan være nyttig å få en felles forståelse av hva fysisk aktivitet er. Pasienter har ofte en annen forståelse enn helsepersonell.
En oversikt over tidligere og nåværende erfaring med fysisk aktivitet er viktig. Det samme gjelder å finne ut hvor mye tid pasienten bruker på å planlegge og gjennomføre sin aktivitet. Om den er preget av regler og rutiner, om den gjennomføres alene, og hva som skjer hvis aktivitetens ikke kan gjennomføres eller begrenses.
Motivasjon
Følgende spørsmål kan være aktuelle for å kartlegg hva som motiverer pasienten til fysisk aktivitet og trening.
Gjennomfører du aktiviteten for å
a) få god helse?
b) ha det morsomt?
c) gjøre deg fortjent til mat?
d) kontrollere vekt og utseende?
e) redusere uro?
f) dempe eller fjerne negative følelser?
g) oppleve kontroll og mestring?
h) oppleve tilhørighet?
i) straffe eller skade deg selv?
Hvile
Hvile og restitusjon er viktig. Mange pasienter har utfordringer med å være i ro. Noen føler uro, er redd for at forbrenningen stopper opp, frykter vektoppgang, føler at de er late og at de unner seg noe som ikke er lov.
Forslag til spørsmål:
a) Hvordan oppleves det å være i ro?
b) Hvilke konsekvenser tror du at ro og hvile har for kroppen din?
c) Hvilke tanker får du om deg selv når du er i ro?
Registrering av aktivitet
Kartlegg om pasienten benytter ulike verktøy som pulsklokke og treningsapper, og hvilken funksjon det har.
Selvrapportskjema
Selvrapportskjema kan benyttes for å gi utfyllende informasjon. Det er utviklet to validerte skjemaer til kartlegging av fysisk aktivitet og trening hos pasienter med spiseforstyrrelser: Exercise and Eating Disorders (EED). EED skjemaet er utviklet i RKSF, og benyttes på de enhetene hvor fysioterapeutene i nettverket arbeider. og Compulsive Exercise Test (CET). CeET skjemaet er utviklet i England, og det er oversatt til norsk.
Overordnede mål behandlingstiltak
1. Å redusere uhensiktsmessig fysisk aktivitet
2. Å fremme forståelse av egen aktivitetsadferd – hvilken funksjon har den i det helhetlige symptombildet, og hvordan bidrar aktiviteten til å opprettholde symptom og atferd.
3. Å Fremme god helse, glede og lystbetont aktivitet
Du finner mer om anbefalingene HER