Markus Fjellheim-Fosseli, regionleder i NFF.
NFFs Regionleder Nord, Markus Fjellheim-Fosseli, har sammen med de øvrige fire regionlederne skrevet en appell til alle landets kommuner om å satse på forebygging og rehabilitering selv i trange økonomiske tider.

Roper varsko til kommunepolitikerne

Regionlederne i Norsk Fysioterapeutforbund har henvendt seg til alle landets kommuner. Hensikten er å synliggjøre fysioterapiens rolle i kommunehelsetjenesten – før det er for sent.

Publisert Sist oppdatert

I innlegget «Fysioterapeuter bidrar til sunn kommuneøkonomi» skriver de fem regionlederne Martine Solberg Olsen (Region Sør-Øst), Stig Fløisand (Region Vest), Jens Fredrik Aas (Region Osloområdet), Jan Frode Rønning (Region Midt) og Markus Fjellheim-Fosseli (Region Nord) blant annet at vi nå «er helt avhengige av modige politikere».

Bakgrunnen er konsekvensene den dårlige kommuneøkonomien kan få i form av kutt i tjenestene innen forebygging og rehabilitering.

– I tillegg ønsker vi innspill fra fysioterapeuter ute i kommunene når det skjer lokale endringer som kan påvirke fysioterapitilbudet, både i positiv og negativ retning, slik at vi kan bidra med å dele gode løsninger til andre kommuner, sier NFFs Regionleder Nord, Markus Fjellheim-Fosseli.

Forstår ikke konsekvensene

KS melder at tre av fire kommuner vil levere negativt driftsresultat for 2024. Regionlederne i NFF er bekymret for at dette vil gå utover tilbud som er viktige for innbyggerne i kommunene - og for kommuneøkonomien på lang sikt.

Renteøkning og økte utgifter til vikarinnleie er blant årsakene til at kommunene opplever stort økonomisk press og leter etter tiltak for å holde utgiftene nede.

– Jeg tror ikke alle politikerne der ute er klar over de økonomiske konsekvensene av å kutte i forebygging og rehabilitering. Når kommunene legger ned forbyggende tiltak, gir færre tilbud innen habilitering og rehabilitering eller kutter i avtalehjemler, vil dette gå ut over innbyggere som trenger hjelp til å komme raskt tilbake i jobb eller  kunne klare seg selv lengst mulig hjemme. Disse vil etter hvert bli avhengige av langt dyrere tjenester som kommunene må levere, for eksempel sykehjemsplass. Dette er en ond sirkel, sier Fjellheim-Fosseli.

Sier nei til gode tiltak

Innlegget, som altså også er sendt elektronisk til kommunene, er ment som en øyeåpner for beslutningstakerne. Det har til hensikt å skape interesse blant kommunepolitikerne for hvordan tjenestene fungerer i praksis og hvilke økonomiske fordeler som følger av å opprettholde og styrke dem.

­ – Vi opplever at kommuner sier nei til konkrete tiltak som har vist seg å halvere sykefraværet. Begrunnelsen er at da går ikke budsjettet i balanse. De skal kutte i tilbudet, ikke sette i gang noe nytt. For meg bærer dette helt galt av sted. Vi må være veldig tydelige på at kommunene MÅ prioritere dette arbeidet, sier Fjellheim-Fosseli.

Han oppfordrer lokale fysioterapeuter til engasjerer seg når det kommer forslag som vil redusere tilbudet innen rehabilitering og forebygging.

– Hvis de trenger støtte, kan de melde det inn til sin regionleder. Som leder i Region Nord forsøker jeg å arrangere møter der kontaktperson, tillitsvalgt og leder i kommunen sitter rundt bordet sammen. Disse møtene blir gjerne starten på et mer produktivt samarbeid mellom fysioterapeutene og administrasjonen, sier Fjellheim-Fosseli.

Problematisk

Han forteller at mange kommuner har til dels store mangler i helse- og omsorgsplanene med hensyn til fysioterapi, for eksempel kan planene komme opp til politisk behandling uten at avtalefysioterapeutene i kommunen er nevnt med et ord.

– Her er det åpenbart stort rom for forbedring. De overordnede helse- og omsorgsplanene varer jo gjerne for ti år av gangen. Da er det problematisk at fysioterapi nesten er fraværende i planverket, sier Fjellheim-Fosseli 

Med de utfordringene helsetjenestene står overfor i tiden som kommer, understreker regionlederne viktigheten av stanse den uheldige utviklingen innen forebygging og rehabilitering nå.

– Vi ønsker å synliggjøre hvilken rolle fysioterapeutene har i kommunehelsetjenesten og hvordan de kan bidra til en sunn kommuneøkonomi på litt lenge sikt enn til neste kvartalsoversikt. At kommunene kutter i de tjenesten som skal holde oss oppe i fremtiden, er bekymringsfullt, sier Fjellheim-Fosseli.

Powered by Labrador CMS