Oslo kommune kutter med en milliard. – Påvirker alle med et arbeidsforhold i kommunen, sier regionleder
Kuttene vil ramme flere tjenester neste år. Jens Fredrik Aas er regionleder i NFF, og sier at alle med et arbeidsforhold i kommunen påvirkes. Direkte eller indirekte. Samtidig er han imponert over medlemmer og tillitsvalgte som står på for å bevare tjenestene.
Årsakene til kuttene skal blant annet være overforbruk i flere bydeler og et krav fra byrådet om å kutte driftskostnader. Nesten 300 årsverk kan forsvinne.
Alle Oslos 15 bydeler har de siste ukene lagt frem sine budsjettforslag for neste år. Alle må kutte mye. Noen veldig mye.
Eldre og psykiatri
De foreslåtte kuttene vil blant annet ramme seniorsentre, fritidsklubber, hjemmehjelpstjenesten, aktivitetstid for demente og tilbud til innbyggere med rus- og psykiatri-utfordringer.
Det foreslås også færre midler til vikarer og kortere åpningstider i barnehagene i enkelte bydeler. Flere NAV-kontorer må kutte. Det samme gjelder helsestasjonene og skolehelsetjenesten.
Sosialhjelp
Nesten alle bydelene har ifølge Aftenposten i år brukt langt mer penger enn de hadde budsjett til, og dette må dekkes inn til neste år. En viktig grunn er rekordutbetalinger i sosialhjelp i Oslo i år.
Byrådet har varslet en historisk stor omstilling i Oslo kommune. Dagens driftskostnader skal varig ned. Totalt skal kommunen kutte utgifter på 2,3 milliarder kroner innen 2028. Da byrådet la frem sitt første budsjett i oktober, påla det alle bydelene å kutte 0,8 prosent av budsjettrammen til neste år. Byrådet har også varslet at bydelene må regne med å kutte betydelige beløp hvert år frem til 2028.
Påvirker alle
Jens Fredrik Aas er leder for region Osloområdet i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), og følger utviklingen tett.
– Hvordan påvirker kuttene fysioterapeuter ansatt i de ulike bydelene i Oslo?
– Jeg tror situasjonen på et eller annet nivå påvirker alle med et arbeidsforhold i Oslo kommune, enten direkte eller indirekte, sier han til Fysioterapeuten.
– For fysioterapeutenes del handler det enten om at viktige tjenester foreslås kuttet, stillinger og avtaler holdes vakante osv, men også om at det på generell basis blir et preg av en sparekultur hvor det blir lite midler til faglig utvikling, kompetanseheving og så mye annet som er viktig i en arbeidshverdag for oss som helsepersonell.
– Samtidig oppfatter jeg det stort sett at fysioterapeuter og vår kompetanse ses på som viktig og er anerkjennes, og i så stor grad som mulig bør vernes for kuttene - men dessverre ser vi nok også denne gangen litt for mange unntak, og dette belyser noe av alvoret i situasjonen, mener Aas.
Skal være lik tilgang til tjenester
– Ser du som NFF-regionleder forskjeller på bydelsnivå?
– Helt klart og dette er bekymringsverdig. Oslo kommune har et prinsipp om at det skal være likeverdige tjenester i Oslo, og tjenestene du har tilgang på skal ikke være avhengig av hvor i byen du bor. Likeverdige tjenester betyr at alle har tilgang til tjenester av like god kvalitet som er tilpasset den enkelte, forteller han.
Og legger til:
– Jeg frykter at de mest sårbare blir rammet hardest, det være seg barn og unge, voksne og eldre som trenger oppfølging, opptrening og rehabilitering - og ikke minst at helsefremmende og forebyggende arbeid blir nedprioritert. Det er uheldig for den enkelte innbygger, men bidrar i verste fall også til økte forskjeller og ikke minst økte kostnader på sikt.
Ansettelsesstopp, vakanse og omorganiseringer
– Hvem rammes hardest slik du erfarer?
– Søndre Nordstrand har vært i søkelyset i forbindelse med kutt i tjenester og tilbud til blant annet barn og unge, men her er også blant annet Frisklivssentralen foreslått avviklet. Det varsles også kutt i bydel Ullern, bydel St.Hanshaugen og flere andre bydeler. Det er noe ulikt hvordan det foreslås løst, i mange tilfeller løses det også ved ansettelsesstopp og at stillinger og tilskudd holdes vakante, andre omstiller og omorganiserer. I tillegg er dagrehabiliteringen ved Solvang Helsehus på kuttlista. Det kan også være eksempler som jeg ikke har klart å fange opp i mengden.
– Det bekymringsverdige er at mange bydeler varsler at dette er bare starten, og kuttene blir mer omfattende i årene som kommer, legger han til.
Vi støtter, belyser og kommuniserer
– Hvordan jobber NFF i disse prosessene?
– Vi støtter tillitsvalgte, kontaktpersoner og medlemmer som står i tøffe prosesser. Vi belyser overfor administrasjonen, ledere og politikere hva som er konsekvensene av eventuelle kutt. Vi er i media og vi samarbeider med brukerorganisasjoner og andre aktuelle. På sikt mener jeg også vi må jobbe enda mer proaktivt for å synliggjøre verdiene av våre tjenester. Vi trenger å bygge opp helsefremmende og forebyggende tjenester, habilitering og rehabilitering, vi trenger å styrke fokuset på å holde og få flere tilbake i jobb. Det gjelder i Oslo og i hele landet forøvrig. Da er det helt sentralt at vi er på ballen for å synliggjøre hva vi som fysioterapeuter kan bidra med av løsninger.
En varslet situasjon
– Hvordan vil du kommentere status i din region?
– Det har vært en svært hektisk høst i Oslo kommune og i regionen for øvrig, sier han.
Aas er imponert av medlemmer og tillitsvalgte:
– Jeg vil berømme alle medlemmer og tillitsvalgte der ute som bruker oss aktivt i disse prosessene. Selv om det er krevende for mange er det også engasjerende og gledelig å se hvordan man står på der ute for å kjempe for og opprettholde tjenestene, til det beste for innbyggerne og pasientene.
– Dette er et engasjement og en vilje til å fremme faget vårt som jeg håper styrker seg ytterligere fremover og som jeg håper vi også kan bruke konstruktivt i tiden som kommer. For dette er en varslet situasjon og den må vi bruke som en mulighet også, avslutter Aas.