Avdelingssjef Else Sterndorff.

Omtrent som normalt for sykehusfysioterapeutene i Bergen

Hverdagen for de 130 fysioterapeutene ved Haukeland universitetssjukehus går omtrent som normalt, tross forsterkede korona-tiltak i Bergensregionen. Det opplyser avdelingssjef Else Sterndorff.

Publisert Sist oppdatert

Søndag ble det klart at det innføres strenge tiltak i Bergen, Ulvik og Kvam samt omkringliggende kommuner, etter at det ble påvist spredning av muterte varianter av koronaviruset.

Omtrent samtidig fikk de ansatte ved Haukeland universitetssjukehus en tekstmelding med informasjon om hvilke tiltak som gjelder for sykehuset og Haraldsplass Diakonale Sykehus. I tekstmeldingen fikk de blant annet opplysninger om midlertidig besøks-stopp, at sykehusene øker sentralbordets kapasitet, regler for hjemmekontor, munnbind, kollektivtilbudet og tjenester for barn og unge, for å nevne noen. Tiltakene har ikke fått store konsekvenser for fysioterapeutene.

-Enkelte kom litt sent på jobb, fordi noen av barnehagene i Bergen har begrenset åpningstid. Det har også vært en del avklaringer som måtte gjøres, spesielt i forbindelse med noen av våre gruppeaktiviteter. Ellers har vi tilnærmet normalt drift, sier avdelingssjef Elise Sterndorff ved Haukeland universitetssjukehus.

Hun er leder for i alt 130 fysioterapeuter. I tillegg har de 19 tredjeårs studenter som skal være 10 uker i praksis. Fysioterapeutene og studentene blir i liten grad berørt av de nye tiltakene når de er på jobb.

Lav smitte

- Smittesituasjonen i Bergen er generelt lav. I dag har vi to covid-19-pasienter som er innlagt på sykehuset, og ingen av dem ligger på intensivavdelingen. Vi har derfor situasjonen under kontroll og de nye tiltakene er satt i verk med håp om å hindre spredning av muterte virusvarianter. Men tiltakene gjelder først og fremst utenfor sykehuset. Innenfor går det meste som før; altså slik vi har blitt vant til under koronapandemien, sier Sterndorff.

Det betyr blant annet å følge strenge smittevernsrutiner. De kan ha færre pasienter i gruppe og har flere telefon- og videokonsultasjoner enn før pandemien. Sykehuset har denne uken også innført besøks-stopp, med noen nødvendige unntak. Dermed får ikke kontaktlærerne til studentene komme på besøk, slik det var planlagt.

- Studentene kan gjennomføre sin praksis. Det fordi ledelsen ved sykehuset ønsker at de skal opprettholde progresjon i studieløpet, sier Sterndorff.

Også planlagte operasjoner gjennomføres ved sykehuset, og pasientene oppfordres generelt til å komme til avtalte timer.

- Vi var spent på om mange ville avbestille polikliniske timer, men det har i liten grad skjedd. Tiltakene ser, fra sykehuset side, ikke ut til å få konsekvenser for avtalefysioterapeuter og rehabiliteringstjenesten, sier Sterndorff.

14 er vaksinert

14 av de 130 sykehusfysioterapeutene har fått vaksine. 10 av dem er fullvaksinert og fire nye blir fullvaksinert denne uken.

Det er fysioterapeuter som er direkte involvert i behandlingskjeden av covid-19-pasienter samt andre sårbare grupper, som prioriteres i vaksinekøen ved Haukeland.

- Med tanke på antallet vaksiner vi har til rådighet, er antallet fysioterapeuter som har fått vaksine ok, og vi regner med at flere får vaksine fra neste uke. Foreløpig er det tilstrekkelig til at vi kan opprettholde viktige funksjoner også i forbindelse med eventuell karantene og ferie, sier Sterndorff.

Hun er usikker på når alle kan være fullvaksinert.

- Det er foreløpig vanskelig å si. Men ved Haukeland prioriterer vi vaksine til funksjoner på tvers av profesjoner, og ikke til personers individuelle behov.

Sterndorff har inntrykk av at fysioterapeutene ved sykehuset generelt er takknemlige for at de kan jobbe.

- Det er lett å tenke at det er tunge tider. At vi kan besøke få og være lite sosiale. Men mitt inntrykk er at de fleste ansatte tross alt er glade for å kunne gå på jobb, sier hun.

Powered by Labrador CMS