Riktig hjelp til riktig tid skal bidra til raskere avklaring.

Nytt nasjonalt pasientforløp skal sikre bedre samhandling mellom fastleger og spesialisthelsetjenesten

Slik skal pasienter med langvarige og sammensatte smerter unngå unødvendig ventetid og få riktig hjelp, ifølge Helsedirektoratet.

Publisert

I dag kan det ta flere år før pasienter med komplekse smerter får hjelp ved en smerteklinikk. 

- Det nye pasientforløpet skal bidra til en raskere avklaring av disse pasientenes utfordringer slik at nødvendige tiltak settes inn tidligere, sier Helga Katharina Haug, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet i en pressemelding.

Uavklarte årsaker gir ekstra belastning

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (Hunt) viser ifølge den samme meldingen at 30 prosent av fastlegenes kliniske praksis er knyttet til smerteproblematikk. Videre viser studien at 1,5 millioner nordmenn har langvarige smerter, men kun i 37 prosent av tilfellene var det en klart identifisert årsak til smerten. 

- For mange er det utfordrende å mestre dagliglivet og når årsakene i tillegg er uavklarte, kan det gi en ekstra belastning. Godt, tilrettelagt samarbeid mellom både pasient, fastlege og sykehus kan bidra til at man sammen finner måter å håndtere situasjonen på. Smerteproblematikk er ofte sammensatt, slik at ulik kompetanse og ulike perspektiv kan være nyttig, sier Haug.

Unngår å bli kasteballer i systemet 

Helsedirektoratet skriver at pasientforløpet er utformet for å hindre at pasienter blir "kasteballer" i systemet, unngå store variasjoner i utredning og behandling og for å sikre raskere tilgang til spesialisert tverrfaglig utredning ved smerteklinikker. Målet er at pasientene får individuelt tilpassede tiltak og behandling som forbedrer både smertemestring og funksjonsevne.

Direkte dialog 

En viktig del av pasientforløpet er den direkte dialogen mellom fastlege og spesialisthelsetjenesten. 

- Samhandlingsmøter der også pasienten deltar, gir bedre muligheter for å videreføre igangsatte tiltak på pasientens hjemsted, heter det i meldingen.

Forløpet er tidsavgrenset og beskriver tydelig ansvars- og oppgavefordelingen. Et typisk tverrfaglig team fra spesialisthelsetjenesten består av flere faggrupper, der lege, fysioterapeut og psykolog ofte utgjør en kjerne.

Les mer på Helsedirektoratets nettsider. 

Powered by Labrador CMS