Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med tre ferske studenter ved det nye fysioterapistudiet. Fra venstre Kjellaug Johansen, Andrea Olsen og Gina Halvorsen.

Ny fysioterapiutdanning åpnet i Elverum: - Det var litt dristig

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var på plass da det aller første semesteret på bachelorutdanningen i fysioterapi ved Høgskolen i Innlandet (HINN) ble erklært åpnet.

Publisert Sist oppdatert

Vedum ønsket de nye studentene ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap velkommen til studiestart mandag denne uken.

- I fjor på denne tida, hadde vi i regjeringa et ønske om at det skulle etableres en ny fysioterapeututdanning her. Det var litt dristig, sa han.

Fysioterapiutdanningen i Elverum ble vedtatt som en del av den nye sykehusstrukturen i Innlandet. Det statsråden refererte til som dristig, var den korte tiden fra vedtaket var fattet til utdanningen med 40 studieplasser måtte være oppe og stå. Etter opptaket i sommer, sto det 698 søkere på venteliste. 

- Noen av dere som sitter her i dag, skal bli fysioterapeuter. I fjor var det en idé, nå blir det virkelighet. Det er kjempegøy, sa han.

Samarbeid det viktigste

Høgskolen i Innlandet får høyst sannsynlig status som universitet allerede i løpet av høsten. I sin tale til studentene, understreket prorektor for utdanning, Stine Grønvold, at noe av det som blir viktigst i fremtiden, vil være evnen til å kunne samarbeide med dem som kan noe annet enn deg selv.

- Utdanning handler mer og mer om å stille de rette spørsmålene, mye mer enn å være et ferdigutdannet orakel. Vi ønsker å skape en ydmyket for at kunnskap og kunnskapsutvikling skjer hele tiden, sa Grønvold.

Interessert i mennesker

To av fremtidens fysioterapeuter som skal samarbeide med andre profesjoner, orakler eller ei, er Marte Alsåker Walseth (20) fra Trondheim og Scott Lucian Wolkoff (19) fra Elverum. Da Fysioterapeuten snakket med dem på semesterets andre dag var begge to fylt til randen av praktisk informasjon, men ved godt mot.

Marte Alsåker Walseth har alltid vært interessert i menneskekroppen og hvordan den henger sammen. Fysioterapistudiet har hun hatt i tankene lenge.

- Det finnes jo en fysioterapiutdanning i Trondheim også, men jeg tenkte det kunne være greit å komme seg bort og prøve noe nytt. Dessuten er det litt kult å få være en del av det aller første kullet, sier hun.

Scott Lucian Wolkoff spiller på Elverums A-lag i håndballl, og er glad for å kunne trene, bo og studere på samme sted.

Marte Alsåker Walseth (20) fra Trondheim og Scott Lucian Wolkoff (19) fra Elverum skal studere fysioterapi ved Høgskolen i Innlandet.

- Jeg visste også at klassen her ville bli mindre enn ved de andre fysioterapiutdanningene. Da blir det enklere å bli godt kjent, både med foreleserne og de andre studentene, sier han.

Wolkoff har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker.

- Jeg har noen i familien som er fysioterapeuter. De har fortalt at en utdannelse innen fysioterapi kan åpne mange dører. Først og fremst vil jeg hjelpe andre, og her får jeg den kunnskapen jeg trenger, sier han.

Gleder seg til å komme i gang

De er begge to innstilt på hardt arbeid de neste tre årene.

- I løpet av den tiden er det mye som skal læres, så jeg forventer at det kan bli nokså tøft. Men jeg gleder meg til å komme i gang, og så smått begynne å bruke det i praksis, sier Walseth.

Wolkoff er enig.

- Dette kommer til å bli gøy, i alle fall hvis du er interessert i hvordan kroppen funker, sier han.

For tidlig å si

Innen fysioterapi finnes det mange retninger. Ved studiestart har de begge en oppfatning om hvor de vil hen, men innser at ting kan forandre seg underveis.

- Akkurat nå ser jeg for meg noe innen habilitering for barn og unge, men det er for tidlig å si noe sikkert, sier Walseth.

Wolkoff er klar over at veldig mange fysioterapistudenter drømmer om en karriere innen toppidrett. Han er også klar over at kun en veldig liten del får drømmen oppfylt.

- Jeg blir med dit håndballen tar meg, også satser jeg på at det vil være behov for fysioterapifaget i en eller annen form dit jeg kommer, sier han.

Håper på flere stillinger

De har tro på fremtiden, og regner med å få jobb etter endte studier.

- Siden det har blitt opprettet flere studieplasser, håper jeg at det også vil bli opprettet flere stillinger, sier Walseth.

Wolkoff tror fysioterapeuter vil få det travelt fremover.

- Befolkningen blir eldre. Flere og flere er inaktive, mange sliter med overvekt. Jeg tror samfunnet i økende grad vil bli avhengig av fysioterapeuter for å fungere, sier han.

Endelig i gang

I de tre delprosjektgruppene med ansvar for utarbeidelse av studieplan, studentpraksis og infrastruktur, har det ikke vært mye inaktivitet å spore det siste året. Arbeidet med å ha fått på plass den nye utdanningen før 19. august har kostet både tid og krefter.

- Det er nesten litt overveldende å være i gang etter å ha jobbet intenst det siste året for å få alt på plass før studiestart, sier førsteamanuensis ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap, Linda Røset.

Hun er studieprogramansvarlig for den nye bachelorutdanningen i fysioterapi ved HINN, campus Elverum. Sammen med sine kollegaer har hun fått erfare mengden av arbeid som må til for å få et «nytt» studium trygt forankret i en utdanningsinstitusjon.

- Når vi nå endelig har fått møte studentene, er jeg helt trygg på at vi har lagt grunnlaget for et godt studieløp i fysioterapi ved Høgskolen i Innlandet, sier hun.

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet, campus Elverum, Linda Røset.

C-moment

Både forelesere og praksisplasser for første semester er i boks.

- Alle som driver med utdanning av helsepersonell, vet at praksisplasser er et C-moment. De avtalene vi faktisk har greid å inngå i løpet av den korte tiden vi har hatt til rådighet, er også utgangspunktet for et utvidet samarbeid, både geografisk og med hensyn til antall plasser, sier Røset.

På fagsiden, starter første semester med en kjernegruppe bestående av fire fast ansatte. Gruppa utvides og forsterkes utover høsten, i første omgang med en heltidsstilling i oktober/november. I tillegg vil både interne og eksterne fagressurser bidra.

Et levende fagmiljø

Etter at det ble kjent at en ny fysioterapiutdanning var på trappene, har både lokale og regionale fysioterapeuter tatt kontakt. Mange har ønsket å bidra i arbeidet med å utdanne en ny generasjon fysioterapeuter.

- Det er godt å kjenne på at vi har et levende fagmiljø i regionen vår. Målet er å bygge opp identiteten til en utdanning som representerer hele Innlandet fylke, selv om vi er etablert i Elverum, sier Røset.

Også de andre lærestedene har gjort sitt for å få den nye utdanningen opp og stå.

- Det har vært betryggende å kunne støtte seg på de andre fysioterapiutdanningene som har høy kompetanse og lange tradisjoner. Vi er veldig glade for at de har inkludert oss, sier Røset.

Gjorde inntrykk

Forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), Gerty Lund og fungerende regionleder i Region Sør-Øst, Martine Solberg Olsen, hadde i likhet med finansministeren tatt turen til Elverum denne mandagen. De nye fysioterapistudentene fikk blant annet en innføring i med hva og hvor fysioterapeuter jobber, i tillegg til arbeidsmarkedet som venter.

- Jeg fikk et veldig godt inntrykk av den nye utdanningen. Det tverrfaglige miljøet, undervisningskreftene, lokalene og omgivelsene til HINN campus Elverum. Jeg er mektig imponert over alt de har fått på plass på rekordtid. Dette blir veldig bra, og jeg må innrømme at jeg var en smule misunnelig på studentene som satt der så forventningsfulle, sier Lund.

 

Powered by Labrador CMS