Fra besøket ved Bila Tserkva City Hospital № 2 i desember i fjor. Fra venstre: den ukrainske legen Mariia Toropchyna, fysioterapeut Joakim Moestue Halvorsen (her nylig kneoperert), Kirsten Sæther, samhandlingssjef ved Sunnaas sykehus, og Stein Arne Rimehaug, fysioterapeut og helsefaglig rådgiver i Regional Kompetansetjeneste for rehabilitering (RKR) ved Sunnaas sykehus.
Foto: Privat
Norsk fysioterapeut involvert i nevroprosjekt i Ukraina. Nå sover kollegene i bomberom
Fysioterapeut Joakim Moestue Halvorsen skulle kurse ukrainske kolleger. Så kom invasjonen.
På sykehuset Bila Tserkva City Hospital № 2 i byen Bila Tserkva, litt utenfor Kyiv, tar de imot over 2000 hjerneslagpasienter hvert år. Sykehuset har jobbet systematisk med akuttbehandling og etablert en slagenhet med tverrfaglige team, men de har ikke hatt et rehabiliteringstilbud. Sunnaas sykehus har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet startet et samarbeid med Ukraina om å utvikle rehabiliteringstilbudet for barn og pasienter med hjerneslag.
I begynnelsen av desember reiste et team fra Sunnaas for å avholde kurs, både digitale og fysiske, på to av sykehusene i byen. Med på turen var fysioterapeut Joakim Moestue Halvorsen. Han er spesialist i muskel- og skjelettfysioterapi og jobber ved Forsterket rehabilitering Aker i Helseetaten i Oslo. Halvorsen ble med i Ukraina-prosjektet fordi avdelingen hans har jobbet med å implementere høyintensiv gangtrening etter hjerneslag.
– Det er relativt nylig at ukrainske fysioterapeuter har fått lov til å jobbe på sykehusene der. Det offentlige helsevesenet har dårligere akuttkjeder enn i Norge, og pasienter som rammes av hjerneslag, får mer alvorlige skader, forteller Halvorsen.
Denne måneden skulle det åpnet en ny rehabiliteringsavdeling på Bila Tserkva City Hospital № 2, men det er satt på vent.
Tre reiser
Joakim Halvorsen har vært på tre reiser til Ukraina siden 2018. Turene har gått til Bila Tserkva, Lviv og Kyiv. Ved barnesykehuset Ohmatdyt i Kyiv ble Halvorsen kjent med Mariia Toropchyna, som er lege med spesialisering innen fysikalsk medisin og rehabilitering. De to har hatt kontakt etter at Russland invaderte Ukraina torsdag 24. februar.
Lørdag kveld kom det meldinger om at barnesykehuset Toropchyna jobber på, skulle være truffet av russisk artilleriild. Det ble senere avkreftet, til tross for pågående kamper i nærheten, meldte NBC.
– Jeg har mye kontakt med Mariia og et par andre. De må sove i bomberom og har nesten ikke fått hvilt på grunn av eksplosjonene rundt omkring. Det er grusomt å se venner og bekjente bli kastet inn i en slik situasjon uten at det har vært noen aggresjon fra deres side. Nå handler det om å vise dem støtte og vise at hele verden støtter dem, sier fysioterapeut Halvorsen.
Mandag denne uken skulle han egentlig delta i et webinar med ukrainske kolleger. Kursingen er nå lagt på is.
– Behovet for rehabilitering har eskalert
– Jeg har jevnlig dialog med vår koordinator i Ukraina, Mariia. De to sykehusene i Lviv og Bila Tserkva er ikke veldig berørt. De er i drift og tar vare på pasienter. Ved barnesykehuset i Kyiv kommer det inn akutt skadde barn og voksne, og deres situasjon er i større grad preget av krigen, forteller Kirsten Sæther, samhandlingssjef ved Sunnaas sykehus og leder for Ukraina-prosjektet.
Den videre veien for prosjektet er naturlig nok uklar.
– Vi må komme tilbake til det. De står midt i en forferdelig krise. Men vi henger på.
Sæther forteller at helsesamarbeidet med Ukraina ikke kun kretser rundt fysisk rehabilitering, men også mental helse.
– Med så mange skadde i krigen har behovet for rehabilitering eskalert vesentlig, sier hun.
Fysioterapeut Halvorsen er enig.
– Det er viktig å belyse at Ukraina har et behov for aktiv rehabilitering også utenom krigen.
Frem til torsdag i forrige uke var planen at de ukrainske deltakerne i prosjektet skulle komme til Norge i april, og at nordmennene skulle reise til Ukraina igjen til sommeren og høsten. Nå er alt usikkert.