Marit Bjørgen mener den største utviklingen på helsesiden innen toppidretten er team-tankesettet.

Marit Bjørgen: – Må sette inn tiltak før skaden er skjedd

– Jeg opplever at forebygging skjer gjennom at det nå hele tiden er et team av helsepersonell rundt de beste. Det gjelder å sette inn tiltak før det skjer noe sier Marit Bjørgen til Fysioterapeuten under verdenskongressen i idrettsfysioterapi i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

OSLO: Verdenskongressen i idrettsfysioterapi startet idag med blant annet et lengre innlegg fra Guro Strøm Solli og Marit Bjørgen. Strøm Solli har nemlig forsket på den treningen Bjørgen utførte for å bli verdens beste langrennsløper. Hun er den mestvinnende i sin idrett gjennom tidene uansett kjønn med 41 medaljer i OL og VM. Alle Bjørgens treningsdagbøker og testresultater har blitt gjennomgått av Strøm Solli, som tok sin doktorgrad på dette datamaterialet. 

Bjørgen fortalte salen om livet som langrennsløper på toppnivå. Om oppturer, og om nedturer. For de har det også vært noen av. Og hvor viktig helsepersonell er for at en toppidrettsutøver skal fungere optimalt. Mens Guro Strøm Solli la frem sitt analysearbeid.

Hjelper til med å finne en balanse i alt jeg gjør

Vi fikk en prat med Bjørgen, på vei ut av kongresshotellet. 

– Hva kan du si om betydningen helsepersonell har innen toppidretten, og for din karriere spesielt?

– Fysioterapeuter, ja helsepersonell generelt har selvsagt betydd mye for meg gjennom hele karrieren. Spesielt etter at jeg ble tatt ut på landslag merker man dette veldig godt. Tilgangen på helsepersonell fra for eksempel Olympiatoppen har hjulpet meg, ikke bare i å forebygge skader og sykdom, men ha balanse i alt det jeg har gjort. 

Et team av helsepersonell

– Hvordan har utviklingen innen helseapparatet vært, fra karrierestart til karriere-avslutning? Det er snakk om ganske mange år?

– Vi har hele tiden hatt god oppfølging. Men ja, det har skjedd en utvikling. Det tenkes mye mer forebygging nå enn for en god del år siden. 

– Hvordan da?

– Jeg opplever at forebygging skjer gjennom at det nå hele tiden er et team av helsepersonell rundt de beste. Det er den viktigste endringen, tror jeg. Det gjelder jo å sette inn tiltak før det skjer noe. 

Aktiv barndom og riktig ernæring er skadeforebyggende

Hun legger til at hun nesten aldri har vært skadet. 

– Hvorfor ikke?

– Allsidighet. En aktiv barndom, og hele tiden fokus på ernæring. 

– Hvor tett opplevde du oppfølgingen når det gjaldt ernæring?

– Den ble tettere og tettere etterhvert som årene gikk. 

Fant balansen i 2009

– Hva var grunnen til at du ble best?

– Jeg gjorde en endring i treningen min i 2009. Da tok jeg mer styring over min egen trening. Jeg lyttet til kroppen, tenkte på totalbelastningen. Jeg fant balansen mellom trening og hvile og fikk en bedre restitusjon. 

Den indre stemmen vant

– Det handler om å være offensiv, ikke "safe". Tørre å prøve, tørre å være sliten. Helst sliten på en positiv måte. Da er det jo spesielt viktig å ha et team rundt seg som man kan diskutere med. Har man litt vondt, må hjelpen komme inn raskt.

Alle idrettsutøvere opplever motgang. Det gjorde også Bjørgen. Spesielt en periode var tung. Men hun ga seg ikke.

– Hvorfor ga du ikke opp?

– Noe inni meg sa at jeg ikke hadde vist hva jeg var god for. Den stemmen som sa det vant, selv om jeg var nær ved å gi meg ved en anledning.

Marit Bjørgen er fortsatt tidenes mestvinnende langrennsutøver. 

 

Powered by Labrador CMS