Høgskulen på Vestlandet (Foto: Cecilie Bakken Høstmark)

Kutter ut eksterne timelærere i kvinnehelse

Fysioterapistudentene ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) vil ikke lenger få egen undervisning i kvinnehelse.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken er at HVL må spare penger, blant annet ved å kutte i bruken av eksterne timelærere, skriver Bergensavisen (BA).

Etter at regjeringen mandag la frem forslag til statsbudsjett for 2025, viser tallene at HVL vil få rundt 60 millioner mindre å rutte med sammenlignet med inneværende år.

Vil fortsatt satse

HVL gikk med underskudd i 2023 og ligger an til et nytt underskudd i år.

– Vi har fått klar beskjed om at ett av sparetiltakene er å kutte i bruken av eksterne timelærere ved hele HVL, sier instituttstyrer ved Institutt for helse- og funksjon ved HVL, Gunnar Slettaløkken til BA.

Han understreker at HVL likevel vil fortsette å satse på kvinnehelse.

– Vi har en god stab på fysioterapi-utdanningen som holder et høyt faglig nivå, og det er gjort vurderinger for hvordan de skal opprettholde læringsutbyttet til studentene, sier han.

Provosert

Fysioterapistudentene i Bergen har i de siste 27 år fått undervisning i plager som rammer kvinner spesielt. Nå er det altså slutt, til tross for at regjeringen nylig lanserte en egen kvinnehelsestrategi.

Fysioterapeut, spesialist i kvinnehelse og sexolog Kjersti Hatlebrekke, mener kuttene er provoserende. Hun er én av fire eksterne timelærere som har undervist i kvinnehelse ved HVL.

– Det er både provoserende og paradoksalt at det skjer nå som regjeringen nylig har lagt frem en kvinnehelsestrategi og det skjer mye forskning som viser hvor viktig riktig trening er for mange typiske kvinneplager, sier hun til BA.

– Det er uheldig

Ingrid Loftås er kvinnehelsefysioterapeut ved Kvinnehelse i sentrum i Bergen, og har selv tatt fysioterapiutdannelsen ved Høgskulen på Vestlandet.

Hun mener kuttet er et signal om at man ikke anerkjenner kvinnehelse som en like viktig del som annen problematikk og andre fagfelt i fysioterapi. Ei heller som en viktig del av folkehelsen.

– Det er uheldig. Og det bidrar til at fysioterapeuter ikke ses på som relevant fagpersonell innenfor dette fagfeltet i så stor grad som de burde, sier hun til BA.

Powered by Labrador CMS